QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zrekonstruovaný statek U Matoušů v Plzni se už chystá na otevření

03.03.2021 19:05

Unikátní venkovský statek obklopený paneláky se už chystá po rozsáhlé rekonstrukci na otevření. Statek připomíná venkovskou atmosféru, je Národní kulturní památkou a ukáže, jak se zde žilo sedlákům.

 

statek 3
statek 3statek 2statek 5statek 4statek 6statek 7statek Pokladka doskove strechy_2statekstatek Slamene dosky

Selský dvůr U Matoušů na Bolevecké návsi v Plzni je po rozsáhlé rekonstrukci. Otevřít se má návštěvníkům už letos na jaře. Kdy to přesně bude, zatím není jasné. Původně bylo otevření plánované už na 18. března. Otevře se ale až s ohledem na platná nařízení.

Statek ukáže návštěvníkům, jak se žilo a pracovalo sedlákům v okolí Plzně. Selský dvůr je součástí historického jádra bývalé vsi, která byla prohlášena v roce 1995 za vesnickou památkovou zónu.

V 70. – 80. letech 20. století selské chalupy byly sice obestavěny paneláky, i tak se tady ale zachovala unikátní lokalita. Národní kulturní památka Selský dvůr U Matoušů mapuje vývoj vesnické lidové architektury a životního stylu na Plzeňsku v období 18. – 20. století. V areálu stavení si budou moci návštěvníci prohlédnout volně přístupnou expozici v sýpce a stodole a tematické výstavy v bývalých stájích. Budou tady probíhat i komentované prohlídky s průvodcem, v rámci kterých se dozvíte, jak se na statku žilo a pracovalo.

Statek prošel rozsáhlou rekonstrukcí. V létě 2020 tu specialisté až z jižní Moravy pokládali doškovou střechu. O pokládce jsme psali zde.

Jak vypadal statek v minulosti se můžete podívat ve fotogalerii.

Selský dvůr U Matoušů v Plzni - Bolevci přešel v roce 2007 na stát, do správy Národního památkového ústavu. V roce 2016 byla podána žádost o evropskou dotaci na celkovou rekonstrukci statku.

foto: NPU - www.usedlost-bolevec.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24