QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zvony pro Šumavu, v Kašperských Horách proběhne svěcení nových zvonů

03.08.2021 11:50

Nové zvony pro kostel v Kašperských Horách vyrobil Petra Rudolf Manoušek ze slavného zvonařského rodu. Slavnostní svěcení zvonů se blíží, proběhne už za několik dní.

zvony šumava

Nové zvony byly odlity v rámci projektu nazvaného “Zvony pro Šumavu”. Obnovou prošly i staré zvony na věži arciděkanského kostela sv. Markéty v centru Kašperských Hor.

"Jsme velmi rádi, že se podařilo panu zvonaři Manouškovi odlít nové zvony a zveme Vás tímto na slavnostní svěcení zvonů, které proběhne v neděli 8. srpna v 10:00 hodin v Kašperských Horách v rámci poutě Panny Marie Sněžné," zvou pořadatelé.

Oprava dvou velmi poškozených historických zvonů ze 17. století skončila na jaře. V říjnu 2020 byly zvony sundány kvůli restaurování po dlouhých 80 letech z věže. První zvon z roku 1657 zasvěcený s. Josefu a sv. Jáchymu byl hotový v březnu.

Oprava druhého poškozeného zvonu byla dokončena v dubnu. Jedná se o původní dílo zvonaře Jana Pricqueye z roku 1657 zasvěcené Pánu Ježíši Kristu, sv. Ondřejovi a sv. Mikuláši. Tento zvon byl původně vyroben pro kostel sv. Mikuláše v Kašperských Horách. Do kostela sv. Markéty byl přenesen po rekvizici tehdejších zvonů kostela sv. Markéty pro válečné účely, která proběhla v roce 1942.

V rámci projektu byly pořízeny tři nové zvony. "Jde tak o vyrovnání jedné z přetrvávajících kulturních a společenských ztrát z 2. světové války, kdy byla v r. 1942 provedena rekvizice posledních kašperskohorských zvonů pro válečné účely," uvádí se na stránkách projektu.

foto: FCB Zvony pro Šumavu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24