QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rozvod manželství v souvislosti s COVID-19. Víte, na co si dát pozor?

10.12.2020 13:10

Současná situace ohledně pandemie koronaviru má bohužel dopad i na rozpad řady manželství. Manželé jsou nuceni řešit rozvod manželství a úpravu poměrů k nezletilým dětem a vypořádání majetku.

Rozvod v době koronaviru

Zeptali jsme se proto advokátky Mgr. Michaely Bednárikové z advokátní kanceláře CINK a partneři, s.r.o. (která je mj. provozovatelem serveru www.rozvod.online), zda mají stávající opatření nějaký dopad na rozvodovost a jestli rozvody probíhají jinak nežli v době předkoronavirové.

Rozvádějí se v současné době manželé více nebo méně?

Tak mohu-li srovnat současnou dobu s dobou před koronavirem, tak musím říci, že počet rozvodů jednoznačně strmě vzrůstá. Řada lidí je doma na home office, děti nechodily do školy, na každého z nás působí mnohem více stresu, nežli tomu bylo v minulosti. Důsledkem je mj. to, že řada vztahů tento tlak nevydrží a rozpadá se.

V posledních měsících musejí rozvádějící se manželé vzít v potaz i následující okolnosti, které mají vliv na průběh jejich rozvodového řízení.

I. Pomalejší soudy

S ohledem na nouzový stav je činnost soudů omezena, a dochází tak k odročování již nařízených jednání řešících rozvod manželství i k tomu, že nová jednání jsou nařizována až na vzdálené termíny. Vzhledem k tomu, že řada soudů se dosud nevypořádala s případy, které musely být odloženy s ohledem na nouzový stav na jaře, je pravděpodobné, že se vyřízení rozvodu může v řadě případů podstatně protáhnout.

II. Pokles příjmů a dopad této změny na výživné

V současné době přišla řada zaměstnanců (zejména v pohostinství či cestovním ruchu) o práci či jim byl razantně snížen příjem. Tato skutečnost nepochybně ovlivňuje i rozhodování soudu o výši výživného a je třeba počítat s tím, že soud ke ztrátě zaměstnání či poklesu příjmů přihlédne. Při rozhodování o výživném je tak třeba rozlišovat mezi dočasným poklesem příjmu (například proto, že je rodič na nemocenské či doma s dětmi v důsledku zavření škol) a trvalým poklesem příjmu v souvislosti se ztrátou zaměstnání.

III. Pozor na odpovědnost za dluhy druhého z manželů

S ohledem na přijatá omezení se řada osob (zejména z řad OSVČ) již na jaře zadlužila a nyní nemá z čeho dluhy splácet. Pakliže dluhy vznikly dříve, než byl dokončen rozvod manželství a před vznikem dluhu nedošlo včas k zúžení společného jmění manželů (u notáře formou veřejné listiny), odpovídá za uhrazení dluhů i druhý manžel. Proti případným dluhům převzatým bez vědomí druhého z manželů je třeba se včas bránit, neboť jinak je zde riziko, že věřitelé budou tyto dluhy úspěšně vymáhat po druhém z manželů.

Krom výše uvedených dopadů se COVID-19 promítá i do dalších oblastí (například péče o děti v době uzavření škol či střídané péče).

 A co byste čtenářům poradila vy? Rozvádět se v době koronaviru či raději ne?

Tak důvody, zda se rozvést či nikoliv, zpravidla nesouvisí s koronavirem ale s řadou jiných, na koronaviru nezávislých skutečností. Každý případ je tak třeba posuzovat zvlášť. Obecně ale mohu říci, že stávající doba je pro řadu lidí mimořádně psychicky náročná a je dobré před vlastním podáním návrhu na rozvod zvážit, zda jsou zde skutečně důvody pro rozvod manželství, nebo zda se jedná o přechodně vyhrocenou situaci způsobenou stresem v souvislosti s opatřeními proti koronaviru.

Foto: Advokátní kancelář CINK a partneři, s.r.o.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24