QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Prokopávce se hraje Powerchair Hockey. Znáte tento sport?

30.09.2022 11:03

Členové SK Indians Plzeň předvedli na ukázkovém tréninku sport, kterému se aktivně věnují. Powechair Hockey je jediným kolektivním sportem pro osoby s těžkým postižením. Podobá se hokeji a v Plzni se hraje v areálu Prokopávky. 

Powerchair Hockey_Plzeň_Eva Kriegerová

Minulý týden předvedli členové SK Indians Plzeň trénink Powerchair Hockey. Smyslem setkání bylo ukázat tento výjimečný sport těm, kteří ho i se svým handicapem mohou hrát. „Nedávno se mě kolega ptal, co prožívám na hřišti, tak je to adrenalin, protože maximální povolená rychlost je 15 km za hodinu, což vzhledem k deseti lidem na poměrně malé ploše znamená, že je člověk docela akční,“ řekl Lukáš Kroupa, zakladatel týmu a průkopník Powerchair Hockey v Plzni.

Powerchair Hockey se hraje na speciálně upravených vozících, pravidla hry umožňují jen minimální kontakt vozíků. Tým má čtyři hráče a jednoho brankáře. Hráči s florbalovou holí připevněnou k ruce se snaží dostat míč do branky, brání jim v tom jiní hráči, kteří mají k vozíku připevněnou T hokejku. Utkání se hraje na 2 x 15 minut. Hřiště je o velikosti 26 x 16 metrů. Hala na Prokopávce nabízí pro hru ideální zázemí. 

 

Powerchair Hockey

  • vznikl v 70. letech minulého století v Holandsku
  • vymysleli ho učitelé tělocviku, kteří chtěli zapojit studenty s handicapem do běžných hodin tělesné výchovy
  • sport nejčastěji hrají lidé s dětskou mozkovou obrnou, s různými formami myopatie a dystrofie, lidé malého vzrůstu, s roztroušenou sklerózou nebo s lámavostí kostí. Tento sport je vhodný i pro lidi, kteří mají nejen elektrický vozík, ale současně i dýchací přístroj

Na trénink může přijít kdokoliv. „Scházíme se tady každý pátek od 16:30 do 18:30 hodin. V té době může kdokoli přijít a hru si vyzkoušet. Samozřejmě je lepší se nám předem ozvat, někdy se trénink nekoná třeba z důvodu nemoci,“ pozval Lukáš Kroupa a dodal: „Náš klub hraje českou ligu, která má další tři účastníky – dva pražské týmy a jeden z Bratislavy. Vždy za sezonu musí každý klub uspořádat jeden turnaj, na konci hrajeme ještě play-off. Zrovna teď v říjnu se chystáme na turnaj do Bratislavy.“

Tým SK Indians Plzeň má asi deset aktivních hráčů z celého kraje. „V našem klubu se snažíme držet toho, že rozhodujícím kritériem, zda se tomuto sportu chce vozíčkář věnovat, je jeho chuť. Protože všechno ostatní se dá nějakým způsobem řešit,“ uzavřel Lukáš Kroupa a vysvětlil, že klub hráčům pomáhá například s dopravou na tréninky a turnaje, zajišťuje asistenci nebo shání finanční prostředky na sportovní vozík.

Více informací naleznete na lenoxos.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24