12.12.2024 13:38
12.12.2024 12:11
V objektu v ulici Pod Všemi svatými v Plzni na Roudné vznikne evakuační středisko
12.12.2024 11:12
Čtrnáctiletí chlapci utekli při vycházce. Pátrá po nich policie
S Andreou v kuchyni: Svatomartinská skvěle propečená husa
Ke svátku svatého Martina tradičně patří i pečená husa. Na její přípravu ale potřebujeme hodně času a musíme začít s předstihem. Luxusní recept servíruje Andrea Motlíková!
Na přípravu budete potřebovat:
husa o hmotnosti 3,5 - 4 kg
sůl
kmín celý nebo drcený
Na červené zelí:
1kg kysaného (ne sladkokyselého) červeného zelí
1 cibule
sterilované brusinky
100ml červeného vína
1-2 hřebíčky
2PL cukru
sůl
Postup přípravy receptu:
Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90°C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300 ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180°C . Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme kůžičku dozlatova.
Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1 - 2 PL brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.
Více receptů najdete na blogu V Kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.
foto a recept: Andrea Motlíková