Autoservisy čekají nával. Doba přezutí pneumatik přichází

17.10.2015 16:59

Jen co se říjen přehoupl do druhé poloviny a teploty klesají, autoservisy se chystají na další nával. Jaká pravidla platí pro přezutí pneumatik?

pneumatiky

Jen co v tomto týdnu začaly teploty klesat hodně nízko, některé pneuservisy už začínají evidovat zvýšený zájem o přezouvání aut na zimní pneumatiky. Zatím se ale fronty netvoří a servisy vzládají zákazníky plynule, největší nával se očekává opět na začátku listopadu.

Auta musí být přezutá na zimní pneuomatiky od 1. listopadu do konce března. Záleží na určitých podmínkách, nicméně i z bezpečnostního hlediska jsou zimní pneumatiky důležité.

"Ačkoli vyhláška Ministerstva dopravy z roku 2001 přikazuje použití zimních pneumatik v uvedené době v místech, která jsou označená dopravní značkou „Zimní výbava“, vztahuje se tato povinnost nejen na horské oblasti, ale na  všechna místa, kde by v důsledku změny počasí mohlo dojít při jízdě na letních pneumatikách k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, například je-li na komunikaci souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza," dodává mluvčí policie Hana Štefflová s tím, že policisté se na zimní výbavu budou od listopadu zaměřovat i při kontrolách.

Řidiči, kteří se teď rozhodnou nevyčkávat s přezutím, si jako každý rok ušetří hodně stresu i čekání. Tradičně největší nával bývá v servisech ve chvíli, kdy dorazí první opravdové mrazy a servisy tak zaplaví všichni opozdilci. Na přelomu října a listopadu jsou čekací doby na přezutí v podstatě minimální. Navíc stále jsou ještě dobré zásoby pneumatik i široký výběr značek.

Pro zimní pneumatiky platí nepsané pravidlo 4 krát 4:

1. zimní pneumatiky se používají 4 měsíce v roce
2. na voze musí být 4 stejné zimní pneumatiky, tj. stejné pneumatiky na předních i zadních kolech
3. jedny zimní pneumatiky je vhodné použít maximálně 4 zimní sezóny  a
4. minimální hloubka dezénu zimní pneumatiky jsou 4 mm

FOTO: ilustrační
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24