Běžecké stopy na Šumavě často ničí turisté, jejich úprava stojí miliony

22.01.2017 8:03

Úprava běžeckých stop na Šumavě přijde ročně na miliony korun. Národní park Šumava upozorňuje na to, že často bílou stopu ničí neukáznění turisté. Jaká jsou pravidla pro pohyb ve stopě?

QAP foto _ běžecké stopy

Dostatek sněhu, mrazivé počasí a upravené stopy – právě taková lákadla v současné době nabízí Šumava. Milovníci běžeckého lyžování si přijdou na své na celém území národního parku a chráněné krajinné oblasti.

„Takové lyžařské podmínky, jaké v současnosti na Šumavě panují, tu několik let nebyly. Sněhu je dostatek, mrazivé počasí zaručuje jeho vysokou kvalitu a díky obcím, které stopy upravují, je radost vyrazit na Šumavu na běžky. Navíc si člověk prožije nefalšovanou, doslova pohádkovou zimu,“ říká mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák s tím, že často dochází k ničení upravených stop neukázněnými turisty.

Na stopě je zakázaný pohyb psů, často je sem ale pouští i samotní běžkaři. Leckdy jsou stopy poničené bruslením, pěšími turisty, kteří vcházejí do stopy nebo skialpinisty a lidmi na sněžnicích.

„Úprava stop vyjde ročně na milióny korun. Jen Správa Národního parku Šumava přispívá před každou sezónou mnoha sty tisíci korunami na předsezónní úpravy. Bohužel objem peněz na zajištění zimní sezóny od samotných běžkařů, kteří mohou přispívat pomocí dárcovských SMS, je ročně v řádech několika tisíců korun. Část je pak financována z výběru parkovného na parkovištích obcí a velký díl tak zůstává na obcích, které platí úpravu stop ze svých rozpočtů,“ připomíná Jan Dvořák.


Jaká jsou pravidla pro pohyb v běžecké stopě?


1. Berte ohled na ostatní, vzájemnou ohleduplností předejdete většině případných nepříjemných situací.
2. V upravených stopách jezděte vpravo, podobně jako na silnici.
3. Pokud je upravena pouze jedna stopa, přednost má lyžař, který jede z kopce.  
4. Je-li proříznuta jen jedna stopa a zbytek trati je upraven pro bruslaře, má přednost lyžař jedoucí vpravo, bez ohledu na to, jede-li z kopce nebo do kopce.  
5. Vzájemné předjíždění lyžařů je povoleno z obou stran. Předjížděný není povinen uvolnit stopu pro rychlejšího lyžaře, předjíždějící by měl upozornit předjížděného o svém záměru.
6. Při předjíždění držte hole těsně u sebe, zabráníte tak případnému zranění.
7. Při sjezdu z kopce nezapomeňte zvážit své lyžařské dovednosti, dodržujte bezpečnou vzdálenost od ostatních lyžařů, v nepřehledném terénu se pohybujte se zvýšenou opatrností.
8. Zastavíte-li nebo spadnete, uvolněte stopu ostatním.
9. Ocitnete-li se při nehodě jiného lyžaře, poskytněte mu dle svých schopností první pomoc (ukládá vám to zákon). Mějte u sebe číslo Horské služby (1210), nepřetržitě připravené pomoci při úrazech nebo v jiných krizových situacích.
10. Dodržujte prostor pro bruslení, neničte stopu.
11. Ve stopě dodržujte bezpečnou vzdálenost od ostatních.
12. Na lyžařské tratě nevoďte psy! Těžko předvídatelné chování zvířat může být velmi nebezpečné pro lyžaře ve stopě i pro vaše čtyřnohé přátele samotné. Podle lesního zákona smějí psi do lesa pouze na vodítku. Zcela nepřípustné je nechat se ve stopě táhnout psy na řemenu.
13. Běžecké tratě jsou strojově upravovány. Dbejte zvýšené opatrnosti, může dojít k setkání s rolbou a skútry provozovatele a Horské služby. Při setkání uvolněte stopu a umožněte bezpečný průjezd techniky.
14. Pohybujte se pouze na značených trasách, jsou koncipovány tak, aby byli spokojeni sportovci i turisté. Opuštěním trasy do lesa nebo na paseky můžete poničit porosty v přísně chráněných územích.
15. Ve stopách se pohybujte jen s připnutými lyžemi. Pěší chodci volte jinou cestu, není-li zbytí, pohybujte se mimo upravenou trasu, prošlapaná stopa velmi znepříjemní cestu všem lyžařům.
16. Na trase i v okolí udržujte pořádek, pro sebe i pro ostatní.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24