QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Češi pijí nejekologičtěji pivo

05.11.2010 9:18

Plzeňský Prazdroj se pochlubil tím, že u nás se pije nejekologičtěji balené pivo. Každých 9 piv z 10 je ekologicky zabaleno. Oproti některým zemím Evropy jsme hodně vpředu v oblasti obalů. Jak jde o pivo, jsme velmi snaživí.

Český pivní trh patří k nejohleduplnějším na světě, co se týká druhů obalů a jejich šetrnosti k životnímu prostředí. Pochlubil se tím Plzeňský Prazdroj, který sám má v oběhu více než 100 milionů vratných lahví. Ty jsou brány, jako ekologicky šetrné.

Zhruba polovina veškerého piva se u nás prodá v jednom z nejekologičtějších balení, tedy v sudech. Dalších zhruba 40 % piva putuje ke spotřebiteli ve vratných půllitrových láhvích, tedy balení obecně respektovaném jako ekologicky šetrné. Například Plzeňský Prazdroj má v oběhu více než 100 milionů vratných lahví a každou z nich otočí více než pětkrát za rok. Tím se český trh výrazně liší od zahraničí včetně zemí našich nejbližších sousedů.

Plzeňský pivovar používá nerezové sudy a ty jsou stoprocentně recyklovatelné. Prazdroj takový sud ročně otočí desetkrát.

Také pivní tanky, kdy se pivo dováží ke spotřebiteli v cisternách právě do tanků, jsou velmi uznávané. Prazdroj jich závaží zhruba 600.

Ve Velké británii například nepoužívají vratné lahve vůbec. Ve Švédsku v 11% a Rakousku jen ve 40%. Naproti tomu plechovky u nás jsou v 6%, Velká Británie používá plechovky v 70% balení piv a Švédsko dokonce v 82%.

Vyplývá z toho, že ač jsme, Češi, pijáci, umíme si pivo ekologicky zbalit a přivézt.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24