QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cestovat do zahraničí už se může. Ministerstvo ale cesty nedoporučuje!

24.04.2020 11:50

V souvislosti se zrušením zákazu volného pohybu se už může od pátku 24. dubna cestovat za určitých podmínek do zahraničí. Ministerstvo zahraničí ale cesty i nadále nedoporučuje.

1

Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje cestovat mimo republiku jen v naléhavých případech: "V souvislosti s ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR MZV i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě."

Ministerstvo dále doporučuje lidem, aby si před případnou cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

Vláda rozšířila i okruh cizinců, kteří mohou za jasně stanovených podmínek vstoupit na území Česka. Přijet nově mohou občané EU, a to pouez za účelem pracovním - ekonomické činnosti maximálně do 72 hodin nebo pracovně (jedná se o sezónní pracovníky na dlouhodobější práci). V obou případech ale platí, že musí mít tito lidé mít negativní test na covid-19.

"Usnesení vlády č.443 ze dne 23.4.2020 navíc dává občanům České republiky (ČR) možnost vyhnout se při návratu karanténě, pokud předloží maximálně čtyři dny starý negativní PCR test na COVID-19. U pendlerů končí povinnost vycestovat ve 14denním cyklu. Pokud pravidelně předloží negativní test, mohou cestovat za prací každý den," informuje miniserstvo zahraničí.

Pendleři musí překládat test každých 14 dní.

Na hranicích jsou stále kontroly, menší přechody stále nefungují. "Není možné překročit hranici jinde než na stanovených hraničních přechodech," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24