QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na jarní sluníčko!

28.04.2012 10:55

Láká vás letní počasí ven? Chcete se slunit? Pak nezapomeňte, že jarní sluníčko je pěkně agresivní. A myslete hlavně na své děti!

Pokud vás sluníčko láká ven, buďte opatrní a myslete na své ratolesti. Nezapomeňte, že jarní sluníčko dokáže pořádně spálit pokožku!

Naše pokožka je po zimě zvyklá se schovávat pod oblečením a proto při takovém náporu sluníčka může snadno dojít ke spálení. A to může nastat už během čtvrt hodiny nebo 20 minut! Proto nezapomeňte použít krém s UV filtrem. A na takové sluníčko, jako je na jaře, použijte silný UV filtr.

Jaké jsou opalovací typy?

Typ I se většinou neopálí, pokožka je velmi citlivá, světlá, má pihy, doporučuje se 5 – 10 minut pobytu na přímém slunci.

Typ II se opaluje jen málo, světlá pokožka, na slunce můžete 10 – 20 minut.

Typ III kůže se opaluje průměrně dobře, někdy zčervená slunce

Typ IV kůže se opaluje velice rychle, málokdy zčervená. Doporučuje se 25 – 30 minut expozice na slunci.

Nezapomeňte také, že vaši nejmenší potřebují natřít krémem a dejte jim pokrývku hlavy. U krému z loňska si vzpomeňte, kdy byl otevřený, protože po otevření má takový krém spotřebu do jednoho roku.

Na sluníčku nebuďte mezi 11 - 14 hodinou a natírejte se častěji, ne jen před tím, než vyjdete ven.

Jaké jsou vlastně typy záření?

UV-A paprsky pronikají hluboko do kůže a vyvolávají rychlé opálení. Způsobují však také předčasné stárnutí pleti a sluneční alergie.

UV-B jsou krátkovlnné paprsky bohaté na energii. Zodpovídají za hnědnutí kůže i její spálení. Mohou poškodit genetické jádro kožních buněk.

UV-C jsou z velké části filtrovány ozonovou vrstvou a k Zemi se nedostanou.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT