QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lochotínští protestovali proti spalovně v Chotíkově

09.04.2010 16:21

Občané Lochotína se vydali ve čtvrtek 8. dubna na zasedání Rady města Plzně. Chtěli protestovat proti spalovně v Chotíkově, která bude sbírat odpad z celého Plzeňského kraje.

Na zasedání zastupitelů města Plzeň se ve čtvrtek 8. dubna vydali protestovat lidé z Lochotína. Nechtějí totiž žít mezi toxickým spadem, který se bude tvořit v diskutované spalovně v Chotíkově. Spalovna již prošla tamějším referendem ale jen těsně nad poloviční většinou. Lochotínští se bojí jednak zhoršeného ovzduší a také obrovského dopravního zatížení na největším sídlišti v Plzni. Do spalovny se totiž bude svážet odpad z celého kraje, protože jen plzeňský odpad by na její provoz nestačil. Občanské sdružení Plzeňané proti spalovně Chotíkov uvádí, že sídliště na Lochotíně i další městské čtvrti budou kvůli převažujícímu větru nenávratně poškozeny toxickým spadem, který vzniká při pálení odpadu. Do ovzduší se pak uvolňují jedovaté karcinogenní látky a v regionu je už nyní vyšší počet nádorových onemocnění než je republikový průměr. S tím souhlasí i plzeňská Strana zelených.

Spalovnu, která bude stát 2,5 miliardy korun chce vybudovat Plzeňská teplárenská, kterou stoprocentně vlatní město. O typu spalovny ale dle primátora Pavla Rödla ještě není rozhodnuto.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24