QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Meteorologové varují! Na Klatovsko a Sušicko míří silné bouřky!

06.06.2023 14:25

Období sluníčka a teplého počasí vystřídal déšť. Na jižní část Plzeňského kraje aktuálně míří dokonce i silné bouřky.

Déšť

Výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Silné bouřky je v platnosti od 6.6.2023 12:00 do 6.6.2023 20:00. V Plzeňském kraji výstraha platí pro Klatovy a Sušice.

„V úterý odpoledne a večer očekáváme ojediněle silné bouřky, s nimiž spojené srážky s úhrnem kolem 30 mm mohou s ohledem na aktuální nasycení půdy způsobit významnější povrchový odtok,“ informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Bouřky budou nejprve vznikat v oblasti hor. „Kolem tlakové níže ve vyšších vrstvách atmosféry nad Bavorskem a Durynskem dnes odpoledne a večer očekáváme ojediněle bouřky. Nejprve budou vznikat v oblasti hor (hlavně Šumava a Novohradské hory), později i jinde. Bouřky se budou pohybovat jen velmi pomalu a mohou tak být výjimečně doprovázeny přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 mm,“ upřesňuje ČHMÚ.

„Vlhký a labilní vzduch bude nad naším územím setrvávat i v dalších dnech, proto očekáváme, že se bouřky s přívalovými srážkami mohou vyskytovat i nadále. Situaci sledujeme a budeme reagovat případným upřesněním nebo vydáním nové výstrahy,“ dodává ČHMÚ.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24