QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Domažlicku byl slavnostně otevřen nový most

29.11.2022 15:28

O dva měsíce před původním termínem byla dokončena stavba nového mostu v obci Luženičky na Domažlicku. Šlo o rekonstrukci křižovatky III/19362 a III/19363 a dále stavbu nového mostu, který nahradil původní most, který byl v havarijním stavu.

nový most_Luženičky_1122_Plzeňský kraj (1)

„Rekonstrukce této dopravní stavby byla pro naši obec zcela zásadní. Most je umístěn uprostřed a rozděluje Luženice na dvě části. Je postaven na komunikaci směřující na nedaleký Horšovský Týn. Velmi děkuji všem zúčastněným stranám. Již dlouho jsem nezažil, aby tak rozsáhlá rekonstrukce probíhala v takovém tempu a bez větších komplikací. Jsme rádi, že můžeme most využívat již nyní, před příchodem zimního nečasu,“ říká starosta obce Luženičky František Kopecký.

Nový most byl vybudován na místě původního přemostění. Celková délka nového mostu je 6,93 m, volná šířka 6,5 m s jednostranným chodníkem. Jeho mostní konstrukci tvoří plošně uložený uzavřený monolitický železobetonový rám se zavěšenými křídly. Zvýšila se i zatížitelnost mostu. V návaznosti na rekonstrukci mostu byla provedena přeložka STL plynovodu i přeložka kabelového vedení CETIN.

Rekonstruována byla rovněž křižovatka silnic III/19362 a III/19363 v celkové délce 138 m. „Z křižovatky byl odstraněn strom a došlo k šířkové úpravě jízdních pruhů. Silnice má nyní základní šířku jízdního pruhu 3,0 m a 3,25 m na hlavní trase. V celém rozsahu byla uplatněna nová konstrukce vozovky, byla provedena sanace podloží a úprava odvodnění,“ upozornil zástupce investora stavby Miroslav Doležal, generální ředitel Správy a údržby silnic PK. Nově byly také vyznačeny autobusové zastávky, chodníky, bylo provedeno osazení svislého a vodorovného značení, úprava zelených ploch a došlo i k úpravě vjezdů k sousedním nemovitostem.

Stavba včetně projekčních prací stála 15,38 mil. korun a byla plně hrazena z rozpočtu Plzeňského kraje. „Plzeňský kraj realizoval v roce 2022 dopravní investiční akce za celkem 545 milionů korun, které financoval z vlastního rozpočtu. Řada staveb byla také postavena z prostředků Krajské správy a údržby silnic Plzeňského kraje a další byly hrazeny z dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), což je kolem 380 milionů korun. Všechny stavby jsou řádně dokončené a je jich celkem 70,“ informoval během slavnostního otevření mostu a rekonstruovaných silnic v Luženici náměstek hejtmana Pavel Čížek.

K předčasnému užívání byla stavba oproti původnímu harmonogramu prací motoristům zpřístupněna o dva měsíce dříve, tj. už v měsíci říjnu.

Foto PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24