QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nová měsíční předpověď: Jaro se ohlásí až ve druhé půlce března

29.02.2016 7:01

Zima o sobě přece jen ještě dá vědět. Od pondělí do úterý má místy napadnout i 20 čísel sněhu. Ve druhé polovině března už se ale teploty budou šplhat do jarních hodnot.

FOTO_QAP_CZ (5)

I když to sem tam už vypadalo, že zima je definitivně pryč, přece jen se ještě ohlásí. Od pondělí platí výstraha kvůli silnému sněžení a v příštích týdnech se budou poměrně často objevovat spíš teplotní výkyvy. Jarní teploty nás čekají podle nové měsíční předpovědi meteorologů až ve druhé polovině března.

Výstraha meteorologů platí pro Plzeňský kraj od pondělního poledne až do úterního poledne. "Místy očekáváme i vydatné a trvalé srážky s tvorbou nové sněhové pokrývky. V uvedených oblastech napadne 5 až 15 cm, ojediněle kolem 20 cm nového sněhu. V pondělí odpoledne a večer bude sněžení přechodně až silné s intenzitou přes 3 cm za hodinu," informovali meteorologové.

V dalších týdnech se pak bude tak nějak prát ještě zima s jarem. Podle nové předpovědi ČHMÚ do 27. března budou příští týdny spíš ve znamení teplotních výkyvů.

"Předpokládáme, že období od 29. února do 27. března 2016 bude jako celek teplotně průměrné. V posledních týdnech průměrné teploty vzduchu na našem území pozvolna klesaly. Předpokládáme, že v nejbližších 3 týdnech budou přibližně na současné úrovni. V rámci tohoto období, vlivem dosti intenzivní atmosférické cirkulace, se budou vyskytovat větší odchylky v počasí v jednotlivých dnech, což bývá typické pro období končící zimy a nastupujícího jara. Současný dlouhodobý výhled naznačuje, že k podstatnějšímu "jarnímu" oteplování dojde až ve druhé polovině března," informoval ČHMÚ.

První týden (29. 2. - 7. 3.)bude vzhledem k očekávanému sněžení, které se má objevovat celý týden, srážkově hodně nadprůměrný. Srážek by mělo být hodně i v příštím týdnu. Sněžení se ale čeká už jen od středních poloh, v nížinách by mělo jít o smíšené nebo dešťové srážky.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24