QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Penny Market prodával rozinky s toxinem - FOTKY

22.12.2016 10:27

SZPI nařídila prodejní síti stáhnout z prodeje slovenské rozinky, které obsahovaly toxin. Testy se budou muset provést i u dalších šarží stejného výrobce.

1
12

Toxin odhalily testy Státní zemědělské a potravinářské inspekce u rozinek značky ENSA v půlkilovém balení od výrobce Encinger SK. Jednalo se o šarži E03160323C s trvanlivostí do 31. července příštího roku.

"Laboratorní rozbor zde potvrdil nadlimitní přítomnost látky ochratoxin A. Zjištěné množství 32,84 mikrogramu na kilogram (μg/kg) více než trojnásobně překročilo zákonem maximální povolené množství 10 μg/kg. Ochratoxin A je látka produkovaná plísněmi, která má v případě konzumace nežádoucí dopad na lidské zdraví," informovala inspekce.

Prodejní síť musela šarži, kde byl toxin nalezen, stáhnout z prodeje. Bohužel ale není vyloučené, že lidé už rozinky doma mají. Konzumovat by je tedy neměli. Navíc je podezření, že toxin se může objevit i v jiných šaržích. "V zájmu ochrany spotřebitelů bylo dále kontrolované osobě nařízeno provést laboratorní analýzu u třech dalších šarží uvedené potraviny a to na vlastní náklady," dodává mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24