QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň bude mít svůj první městský holubník

09.03.2023 7:46

Městský holubník dlouhodobě v Plzni chybí. Dle primátora Romana Zarzyckého by měl holubník účinně a humánně snížit počet holubů ve městě.

holub_pixabay

Programové prohlášení koalice pro vedení města Plzně ve volebním období 2022 – 2026 bylo představeno ve středu 8. března. Do plánu města spadá i zřízení městského holubníku. O to se zasloužil primátor Plzně Roman Zarzycký. „Tahle zdánlivě malicherná věc je velmi důležitá v redukci populace městských holubů. Chtěli bychom v Plzni vybudovat městský holubník tak, jako je to v jiných městech. Ten by měl významně a humánně redukovat populaci městských holubů,“ řekl Roman Zarzycký.

„Principiálně to funguje tak, že do holubníku se ptáci zahnízdí a pracovníci se následně starají o redukci produkce vajíček tím, že do holubníku vloží místo vajec falešné podklady. Je to něco, co by mělo chránit nejen kulturní památky,“ doplnil primátor. Podoba či umístění holubníku zatím není známa.

V České republice se městský holubník nachází například v Praze na Mariánském náměstí. V cizích zemích je lze nalézt například v Německu, Rakousku a Nizozemí. Zde se holubníky osvědčily. Kromě regulace populace poskytují holubníky ptákům potravu a lze v nich kontrolovat jejich zdravotní stav a předejít tak možnému přenosu nemocí.

Zkrátka poskytnutím útočiště se sníží počty holubů na místech ve městě, kde nejsou zcela vítaní.

Foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24