QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň nechce auta v centru města! V Rychtářce si připlatíte, ušetříte za parkoviště P+R

01.04.2023 8:00

Plzeň od 1. května zlevní ceny parkovného na svých dvou záchytných parkovištích typu P+R, konkrétně v Dobřanské ulici na Borech a na náměstí Emila Škody.

PD Rychtářka má nové LED tabule_QAP_foto

Parkovací lístek na Borech či na náměstí Emila Škody stojí v současné době 60 korun. Tiket zároveň slouží i jako jízdenka MHD. Od května ušetříte za parkování 15 korun, město se totiž rozhodlo zatraktivnit parkování v okrajové části Plzně. „Obě naše parkoviště P+R mají kapacitu téměř 480 stání, konkrétně Bory 315 a nám. Emila Škody 163. Bory by měly sloužit přijíždějícím ze směru z Klatovska, jižního Plzeňska, nám. Emila Škody pak především řidičům z Domažlicka a Tachovska. Jejich využití zatím není silné, snížení ceny tak vnímám jako vstřícný krok, jak podpořit cestování v Plzni MHD a jak tedy snížit zátěž automobily ve městě,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar s tím, že parkovací lístek bude platit i jako jízdenka MHD.

Snížení ceny za celodenní parkování z 60 Kč na 45 Kč vyjde levně hlavně předplatitele na MHD. Pro ně vyjde parkování na pět korun.

Stejná cena by měla platit také u parkoviště Kotkova, které bude zprovozněno v letošním roce a nabídne 245 míst.

Naopak se cena za parkování výrazně zvýší v Rychtářce. „Zde se základní hodinová sazba zvýší z 10 Kč na 20 korun, celodenní sazba z 60 na 100 korun a analogicky se zvyší i ceny za předplatné. Důvodem zvýšení sazeb parkovného po 12 letech provozu je zasadit parkovací dům lépe do cenové posloupnosti od středu města. Chceme, aby převis poptávky po předplatném neohrozil základní funkci parkovacího domu. Ceny nicméně i nadále zůstanou pod úrovní cen pronájmů stání ke garážování vozidel obvyklých v okolí,“ doplnil Aleš Tolar.

Zpoplatní se také parkoviště u Bazénu Slovany. „Systém validací nahradíme obecným tarifem, kdy první 2 hodiny parkování v provozní době 7 až 19 hodin budou za 5 korun na hodinu. Tato cena je přijatelná pro každého včetně návštěvníků bazénu. Dále se zkracuje provozní doba placeného stání do 19 hodin s cílem zvýšit výhodnost parkoviště pro noční parkování obyvatel z okolí. Při využití snížené ceny za první dvě hodiny parkování bude možné parkovat v době 17 až 7 hodin za cenu 10 korun,“ dodal Aleš Tolar.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24