Plzeňská ZOO má nové lemuří krasavice

18.02.2010 15:28

Dvě nové lemurky, rudobřichá a vari bělopásá, se zabydlují v plzeňské ZOO. Ta je tak teprve druhou v České republice, která tyto vzácné a krásné lemuří slečny chová.

826-634020929439440468-258x258-r-
Chovatelk Hana Hauerová krmí samičku vari bělopásého. Vari černobílý je v plzeňské ZOO doma u dlouho. Vari bělopásý je novinkou v plzeňské ZOO. Samička lemura rudobřichého je podle slov chovatelky divočejší. Lemuři milují ovoce.

Do Madagaskarského pavilonu v plzeňské ZOO se nastěhovaly nové obyvatelky. "Z francouzské ZOO Besancon přicestovala samice vari bělopásého, který je poddruhem lemura vari, a z ZOO Mulhouse také ve Francii k nám přijela samice lemura rudobřichého," představil obě krasavice Martin Vobruba z plzeňské ZOO s tím, že mají v Plzni slušnou kolekci zajímavých a vzácných lemurů. "Madagaskar vědci poznávají víc a víc a stále ještě v mizejícím pralese nacházejí zajímavé druhy, zvířata, která neznali. Třeba u lemura vari pochopili, že se nejedná o jeden druh, ale o minimálně dva druhy v mnoha barevných varicacích."

Chovatelka Hana Hauerová se při krmení obou nových svěřenkyň usmívala. "Ta jedna, vari bělopásá, je klidná, zvykla si tu během dvou dní, ale lemurka rudobřichá je divočejší."

O dvouleté vari bělopásé se Martin Vobruba rozpovídal: "Chovají se ve třinácti evropských zoo, v České republice jí mají jen v Praze a teď i my. S trochou nadsázky by se mohla tato forma v kontrastu ke známým vari černobílým nazývat bíločerným, protože má opačný poměr obou barev. Obývá deštné pralesy východního Madagaskaru, žije v rodinných skupinách a aktivní jsou za soumraku a v noci. Živí se ovocem, semeny či nektarem." Jeho slova potvrdila samotná lemurka, které velice chutnaly kuličky hroznového vína. Vari se dožívají devatenácti let a jsou známí svým štěkavým hlasem.

Čtyřletá samice lemura rudobřichého (někdy se uvádí červenobřichého) přibyla do Plzně ke stejně starému samci jménem Zaza. "Zaza se narodil v ZOO v Ostravě. Jeho druh zatím není dostatečně poznán, ale patří k těm mizejícím. Chová ho sedmadvacet evropských zoologických zahrad," prozradil Vobruba a pokračoval: "Žije v párech, kde dominuje samička. Jak tu jeho pojmenujeme, zatím nevíme. Jméno zatím nemá ani ta druhá."

V plzeňské ZOO se úspěšně zatím rozmnožili vari červení a černobílý pár byl dokonce prvním druhem lemura s odchovem.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24