QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňské drony v akci! FOTKY

25.03.2016 9:18     25.03.2016 10:00

Jak už jsme vás informovali, v Plzeňském kraji proběhlo mimořádné cvičení složek IZS Povodně 2016. Vůbec poprvé tu plzeňský magistrát ve spolupráci se záchranáři testoval drony. Tady jsou podrobnosti..

drony 5

Cvičení nazvané Povodně 2016 bylo největším svého druhu v Plzeňském kraji, konkrétně se konalo v chatové oblasti Buben a v obcích Bdeněves, Město Touškov a Kozolupy. Zúčastnilo se ho na 250 osob. 

Ve spolupráci s plzeňským magistrátem hasiči zjišťovali také možnosti nasazení dronu při povodních. Plzeň totiž, jako první město v Česku, získala od Úřadu pro civilní letectví povolení pro letecké práce s takovými stroji. Bezpilotní a dálkově ovládané letouny s kamerou chce město využívat právě při povodních a v jiných krizových situacích.

Krom záchranářů se tak velkého prověřovacího cvičení účastnili i IT odborníci ze správy informačních technologií magistrátu. Drony se testovaly během dvoudenní akce, která byla situována v obcích pod Hracholuskou přehradou. Bezpilotní stroje se vznášely v několika lokalitách a monitorovaly situaci. Tím pomohly zasahujícím složkám vyhledávat v okolí řeky osoby, které čekaly na pomoc.

„Praxe vypadala tak, že obraz, který dron zaznamenal ze vzduchu, byl přenášen na zem, odkud byl dále přenášen na server, kde byl online „streamován“ do štábního stanu hasičů. Obraz si mohl otevřít i každý velitel zásahu na svém chytrém telefonu.“ vysvětluje   mluvčí magistrátu Eva Barborková. Záchranným složkám byl tímto způsobem přenášen obraz se zpožděním necelých dvou sekund. Po vyhodnocení situace mohli následně velitelé vyslat pomoc na přesné místo a celou záchrannou akci tak podstatně zrychlit.

Službu, kterou město Plzeň pro integrovaný záchranný systém poskytuje, využívají jak hasiči, tak i Policie České republiky. Drony se osvědčily, jejich použití bude v budoucnu častější a jak se při cvičení ukázalo, v mimořádných situacích budou bezpilotní stroje nenahraditelnými pomocníky..

Foto: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT