QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Po D5 projede konvoj americké armády. Nenarušujte ho, apeluje policie

21.05.2021 20:16

Šest stovek amerických vojáků se 190 kusy vojenské techniky postupně projede po dálnici D5 od této soboty do pondělí. Na konvoj bude dohlížet policie. "Nenarušujte homogenitu kolony," apeluje policie na řidiče.

Konvoj foto Nemecek (7)

První vozy projedou po dálnici D5 v sobotu 22. května. "O tomto víkendu a v pondělí budou projíždět Plzeňským krajem po dálnici D5 kolony jednotek americké armády, které se přesouvají na cvičení do Maďarska. V této souvislosti budeme dohlížet na bezpečný průjezd vojenských vozidel a bezpečnost a plynulost dopravy na dálničním tahu. Provoz vozidel bude omezen pouze na sjezdech a nájezdech, na kterých bude vojenská technika sjíždět nebo naopak najíždět na těleso dálnice D5," uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Plánovaný čas příjezdu první kolony jednotek americké armády na území České republiky je plánován na sobotu 22. května v 19 hodin.   "Poslední jednotka pak vstoupí na území našeho státu v devět hodin večer v pondělí 24. května," uvedla Burešová.

Více o konvoji jsme psali zde.

"Důrazně upozorňujeme řidiče, aby v žádném případě nenarušovali homogenitu kolony vojenských vozidel. Je nutné si uvědomit, že se jedná o těžkou armádní techniku a každý nestandardní manévr by mohl mít za následek kolizi, která by mohla mít až fatální následky. Počítejte tedy s tím, že kolonu vozidel musíte předjet celou nebo jet za ní.  Pokud budete mít v plánu sjet z dálnice, doporučujeme vám jet za kolonou armádní techniky a následně dálnici bezpečně opustit," uvedla policejní mluvčí.

Cílem americké armády bude Maďarsko, konkrétně mezinárodní cvičení Saber Guardian 2021, které je součástí aliančního cvičení NATO Defender Europe 2021.

foto: QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24