QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Po dálnici D5 projede konvoj americké armády

13.05.2021 7:06

Šest stovek amerických vojáků se 190 kusy vojenské techniky postupně projede po dálnici D5, pokračovat bude přes celou Českou Republiku až do Maďarska.

Konvoj foto Nemecek (6)

Konvoj projede přes Českou republiku postupně od soboty 22. května do středy 26. května. Jeho cílem bude Maďarsko, konkrétně mezinárodní cvičení Saber Guardian 2021, které je součástí aliančního cvičení NATO Defender Europe 2021. Logistickou podporu americkým jednotkám v Čechách poskytne Armáda České republiky. Průjezd konvojů budou koordinovat policisté i Vojenská policie. 

Přesun konvoje bude plánován mezi 19. a 6. hodinou, aby nenarušoval provoz. Americké jednotky budou rozděleny do tří konvojů po třech až čtyřech skupinách, přičemž ve skupině bude zhruba 10 až 20 kusů kolové techniky. Na českém územím stráví každý konvoj maximálně 48 hodin, bude přejíždět s denním odstupem.

Vojáci budou před vjezdem do České republiky testováni na covid-19, většina vojáků je už ale očkována. Jednotlivé konvoje mají navíc vlastní zdravotníky. 

Konvoje vjedou do České republiky přes hraniční přechod Rozvadov a pojedou po dálnici D5. Odpočinkovým stanovištěm na D5 bude Ostrov u Stříbra. Stanoviště bude sloužit nejen k odpočinku, ale i k úpravě rozestupů mezi skupinami.

Dále americké jednotky budou pokračovat na Pražský okruh, po dálnici D1 na silnici 1. třídy I/38 do Rančířova, kde přenocují. Poté budou pokračovat na hraniční přechod Břeclav. Stejná trasa je pak plánována i pro návrat jednotek zpět do Německa ze cvičení, to by mělo být 12. do 16. června. 

Přejezdy amerických jednotek přes Českou republiku na cvičení NATO Defender Europe se konají pravidelně od roku 2015. Vloni se přesun nekonal z důvodu zrušení samotného cvičení.

Cvičení se účastní téměř 13,5 tisíce vojáků z 16 různých zemí. Armáda České republiky se cvičení účastní jako tranzitní země logistickou podporu. Pro projíždějící jednotky postaví stanový tábor, zabezpečí tankování techniky a doprovodnou logistiku a zdravotnickou službu. Část logistické podpory zabezpečí nově vznikající prapor podpory nasaditelných sil z Rakovníka.

foto: Pavel Němeček /QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24