Premiér Babiš uvedl Adama Vojtěcha do fuknce ministra zdravotnictví

26.05.2021 12:04     26.05.2021 18:35

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu ministrem zdravotnictví Adama Vojtěcha. Následně ho do funkce uvedl premiér Andrej Babiš. Vojtěch nahradil ve fuknci Petra Arenbergera, který 25. května rezignoval.

vojtěch
vojtěchvojtech 4vojtech 2vojtěchvojtěch 3vojtěch 2vojtech 3

"Prezident republiky Miloš Zeman podle čl. 68 odst. 5 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, jmenoval Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, MHA ministrem a pověřil jej řízením Ministerstva zdravotnictví České republiky," uvedl odpoledne na svém twitterovém účtu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Andrej Babiš následně uvedl Vojtěcha do funkce ministra zdravotnictví poté, co jmenovací dekret předal novému členovi vlády na Pražském hradě prezident Miloš Zeman.

„Musíme realizovat vícero projektů – musíme dokončit očkování, musíme si promyslet dlouhodobou strategii očkování. Ta se připravuje, máme to připravené, ale potřebujete dlouhodobou strategii očkování. Očekáváme, že Evropská léková agentura schválí vakcínu Pfizer / BioNTech i pro děti, musíme z dlouhodobého hlediska přemýšlet, jak budeme očkovat, v jakých centrech, očekává se vhodná strategie přeočkování, v jakém intervalu to bude, jestli budeme očkovat jen tzv. chroniky a zároveň věkovou kategorii 65 plus. A samozřejmě je důležité a o tom jsme teď diskutovali, aby pan ministr dokončil covid pas,“ konstatoval premiér Andrej Babiš.

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se vyjádřil, že neplánuje nějaké zásadní změny. "Bude záležet na situaci, ale v celkovém plánu není důvod dělat nějaké změny," uvedl Vojtěch.

Mezi úkoly nového ministra je i dopracování strategie, jak zabránit možnému zavlečení nových mutací do České republiky po návratu českých občanů. Za zásadní cíl předseda vlády označil i zvládnutí příprav na bezpečný návrat všech dětí do škol po prázdninách od 1. září. „Přeji panu ministrovi hodně úspěchů a jsem přesvědčen, že svou pozici vládne. Také mu děkuji, že vyšel vstříc mému požadavku, když jsem ho požádal, aby znovu převzal tuto funkci poté, co ji opustil minulý rok v září. Předpokládám, že společně zůstaneme ve funkcích až do demise vlády po říjnových volbách,“ dodal Andrej Babiš.

Adam Vojtěch se ministrem zdravotnictví stal poprvé v prosinci 2017. Na funkci rezignoval v září roku 2020 s vysvětlením, že ho řízení úřadu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo. Vojtěcha v září ve funkci nahradil epidemiolog Roman Prymula, kterého vystřídal dětský hematolog Jan Blatný. Petra Arenbergera Babiš uvedl do úřadu 7. dubna. Ve funkci tak strávil 49 dní, pouze o 11 více než Prymula. Více o odstoupení Petra Arengergera z funkce ministra zdravotnictví se dočtete zde.

 

Foto: Twitter @PREZIDENTmluvci, FCB Úřad vkády ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24