26.07.2024 14:49
26.07.2024 13:27
Během letní přestávky došlo k důležitému kroku v modernizaci DOOSAN Areny
26.07.2024 12:37
Odpadky i nelegálně rozdělávaná ohniště. Buďte v lese ohleduplní, žádá město Plzeň - FOTKY
Špatně zaparkovaná vozidla, pohozené odpadky i ohniště. Tak to vypadá v plzeňských lesích a lesoparcích.
Přepálené oleje v restauracích? Žádná výjimka
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se letos zaměřila na kontroly fritéz a používaných olejů v restauracích. V každém šestém případě se objevily problémy.
![untitled untitled](/project/qap/cache/domain1/images/183164/183164-636487475501889183-745x496-cwhdevcenterhcenterbgffffff.jpeg)
SZPI se mimořádně zaměřovala na kontroly fritovacích olejů a tuků v provozovnách veřejného stravování v období od začátku února do poloviny listopadu. Inspektoři kontrolovali, jestli nejsou k přípravě jídla používány "přepálené“ oleje a tuky, vykazující známky tepelného rozkladu.
Kontrolou prošlo celkem 73 podniků. "Hodnoceno bylo celkem 91 vzorků, přičemž hodnocení probíhalo senzoricky na místě, měřením obsahu polárních částic a následně v laboratoři metodou stanovení obsahu polymerních triacylglycerolů. Každý šestý vzorek byl nevyhovující a bylo tak konstatováno porušení legislativních předpisů," říká mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.
Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. V několika případech bylo zjištěno znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami a znečištění filtrů v digestořích.
"Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, bylo uloženo opatření k odstranění zjištěných nedostatků a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení sankce," dodává mluvčí SZPI s tím, že podobně zaměřené kontroly se budou nadála opakovat.
FOTO: ilustrační