QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Proč třídit baterie? V Plzeňském kraji se jich vloni vytřídilo 80 tun

15.03.2023 7:41

V roce 2022, stejně jako v předchozích letech, se v přepočtu na obyvatele vytřídilo nejvíce baterií na sběrných místech ECOBAT na Vysočině (198 tun), v Jihomoravském kraji (300 tun) a v Praze (309 tun). Ani v Plzeňském kraji lidé nezaháleli a použité baterie poctivě sbírali.

baterie_ilustrační_ECOBAT

Celorepublikově se v roce 2022 sesbíralo téměř 2 tisíce tun odpadních baterií. V Plzeňském kraji se nachází celkem 1 539 sběrných míst, kde lidé mohou použité baterie vyhodit. Celkem se sesbíralo 80 tun použitých baterií. Nejběžnější vytříděnou baterií je ta tužková, v loňském roce jich na sběrných místech odevzdal každý obyvatel Plzeňského kraje v průměru 6 ks.

Proč třídit baterie? Když hodíte použitou baterii do běžné popelnice, skončí na skládce nebo ve spalovně. V obou případech se z ní uvolňují škodlivé látky, včetně těžkých kovů, které znečisťují ovzduší, půdu, podzemní a povrchové vody. Pokud tomu chcete zabránit, můžete se vydat na jedno ze sběrných míst a použité baterie zde odevzdat.

„Nejvíce jsou stále zastoupeny baterie velikosti AA a AAA (tužkové a mikrotužkové). Jejich sběr tvoří přibližně polovinu všech posbíraných baterií. Na třídící lince stále přibývá baterií z notebooků, mobilních telefonů a nářadí. Časem také doslouží akumulátory z elektrokol nebo elektroautomobilů. A právě počet posledně jmenovaných druhů akumulátorů každoročně narůstá o 35 procent,“ komentuje loňský rok Kateřina Vránková, obchodní ředitelka společnosti ECOBAT.

Když baterii vyhodíte na jednom s tisíců sběrných míst, poslouží k dalším účelům. „Díky recyklaci z použitých baterií získáváme druhotné suroviny, zejména kovy, které mohou sloužit k výrobě nových produktů. Recyklace není jen hezké slovo, ale skrývá se za ním proces, jehož prostřednictvím jsme schopni ze 100 kilogramů baterií získat 74 kilogramů druhotných surovin, které znovu slouží lidem k užitku,“ uvádí ECOBAT.

Sběrná místa se nachází po celém kraji, naleznete je například v obchodních centrech, školách i městských úřadech. Kde je nejbližší sběrné místo ve vašem okolí naleznete zde.

Foto ECOBAT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24