QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Prohibice: Regály s alkoholem v obchodech jsou prázdné

15.09.2012 11:22

V souvislosti s prohibicí začal z pátku na sobotu v noci mizet v obchodech z regálů tvrdý alkohol. Zákaz totiž platí nejen pro prodej alkoholu s obsahem nad 20%, ale i jeho nabízení. A tak obchodníci měli plné ruce práce.

686T7587
686T7580686T7587686T7593

V pátek v 19:00 začal platit zákaz prodeje alkoholu s obsahem nad 20% v celé České republice. Obchodníci tak měli velmi pernou noc. Všechen tvrdý alkohol, kterého se zákaz týká, musel totiž pryč z regálů.

Proč nestačilo jen dát cedulku, alkohol zakrýt a zablokovat prodej na pokladnách? Zákaz platí totiž nejen pro prodej alkoholu, ale i jeho nabízení. A tak museli obchodní řetěžce i obchody vyklidit regály s lahvemi. Ještě v pátek večer před desátou hodinou byly například v Albertu v Plzni v Černicích regály plné lahví s alkoholem. Protože zákaz začal platit večer, a to nečekaně, museli obchodníci své zaměstnance povolat na vyklízení z pátku na sobotu v noci. A vyklízelo se opravdu pilně. Od soboty ráno už regály zejí prázdnotou. Pokud by obchodníci zboží jen zakryli, hrozí jim rovněž pokuta. Za prodej a nabízení alkoholu mohou dostat sankci ve výši až tři miliony korun.

Obchodní řetězce nařízení chápou....

"Během večerních hodin byly veškeré nápoje, kterých se nařízení týká, staženy z prodejních ploch všech 282 supermarketů a hypermarketů Albert do zázemí prodejen," informuje společnost Ahold provozující síť prodejen Albert.

„Nařízení vlády v této napjaté situaci chápeme,“ říká Michal Pavelka, vice prezident pro operační oddělení společnosti Ahold, a dodává: „Máme samozřejmě elektronické kanály interní komunikace, které pro běžný provoz pravidelně využíváme, ale v tomto případě jsme raději volili telefony, abychom si byli jisti, že nařízení opravdu všichni správně pochopí.“ Ahold ubezpečuje, že nápoje s obsahem alkoholu více než 20% si zákazníci v prodejnách Albert nekoupí, a to ani položky, které jsou uvedeny v letáku s akční cenou. „Mrzí nás, pokud budou zákazníci zklamaní, ale věříme, že chápou tuto situaci stejně jako my,“ říká k tomu Michal Pavelka.

"Toto opatření samozřejmě respektujeme a po dobu jeho platnosti nebudeme uvedené výrobky prodávat ani nabízet k prodeji či ke spotřebě," informuje další z řetězců Kaufland.

Ztráty pro obchodnímy i stát budou veliké...

Kvůli zákazu prodeje alkoholu přijdou obchodníci, hospodští, ale i stát o nemalé zisky. Státní kasa přijde o miliony. Zatím ale není jasné, jak dlouho bude prohibice trvat. Prvním předpokladem bylo, že zákaz bude platit v řádech dnů, zhruba jeden týden. Ministerstvo zdravotnictví ale připustilo, že se může zákaz prodeje alkoholu protáhnout na týdny.

Foto: prázdné regály Tesco Plzeň, foto Pavel Němeček orfoto.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24