Šídlovský rybník v Plzni projde stavební úpravou

23.11.2022 10:05

Po novém bezpečnostním přelivu, převlékárně s lavičkami, opraveném přístřešku a novém hřišti plánuje Správa veřejného statku města Plzně u Šídlováku zpevnit břeh.

DSC_0017

„Asi 140 metrů břehu Šídlováku se ke koupání nevyužívá, protože břeh se prudce svažuje do vody. Abychom zabránili postupnému sesouvání půdy z našeho i sousedního pozemku do rybníka, zpevníme břeh kameny. Pro lepší přístup k vodě zde vznikne nové žulové schodiště se zábradlím,“ popsal plány města náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

Práce za 2,4 miliony korun včetně DPH začnou 30. listopadu a potrvají do dubna příštího roku. „S realizací jsme čekali na zimní měsíce, abychom vodu z rybníka využili k doplnění dalších rybníků níže po proudu Boleveckého potoka, zejména nedávno sloveného Třemošenského rybníka,“ vysvětlil vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar, který má stavbu na starosti. „Počítáme se snížením hladiny v Šídlováku o metr, již teď ji upouštíme. Další případné snížení bude po dohodě se zhotovitelem, popřípadě v závislosti na rybí obsádce,“ dodal Martin Gregar.

Břeh bude nejprve tvarově upraven, poté budou do svahu umístěny 50-80 kilogramové žulové balvany. Přibližně v polovině délky břehu bude vybudováno schodiště, které umožní pohodlné překonání dva metry vysokého svahu až k hladině vody.

foto ilsustrační MMP

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24