QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Skleněné peklo půjde k zemi. V Plzni začínají přípravné práce

06.06.2023 13:00

V Plzni začínají přípravné práce pro demolici nezkolaudovaného objektu Carimex na Rokycanské ulici. Informovalo o tom vedení města Plzně.

skleněné peklo _foto QAP (3)

Carimex - kontroverzní sedmipatrová budova, která vznikla bez stavebního povolení, už řadu let chátrá a je v dezolátním stavu. Noví vlastníci chtějí lokalitu kompletně revitalizovat a místo tzv. Skleněného pekla vybudovat obchodní a administrativní objekty, v druhé etapě pak bytové domy.

„Začali jsme s úklidovými pracemi, vyklízením objektu. Samotnou demolici, tedy bourání ‚Carimexu‘ a i dalších objektů v území, zahájíme po získání pravomocného územního rozhodnutí, jak předpokládá dohoda, kterou jsme uzavřeli s městem Plzeň. Územní rozhodnutí máme v plánu získat do konce tohoto roku,“ uvedl Ivan Hlaváček, jednatel společnosti InterCora, spol. s r. o., která je hlavním investorem projektu přestavby lokality.

Město Plzeň má s investory uzavřenou dohodu, je tak připraveno prodat developerům pozemky ve chvíli, kdy zbourají torzo bývalého autosalonu. „Z dohody o spolupráci, kterou jsme uzavřeli s investory, vyplývá, že objekt Carimexu má být zdemolován nejpozději ke konci září příštího roku. Teď už nic nestojí v cestě, aby tato ostuda Plzně zmizela, je to zlom v procesu,“ uvedl Pavel Bosák, technický náměstek primátora Plzně.

Jak šel čas s areálem Carimex:

  • Areál Carimex začal stavět plzeňský podnikatel v roce 1997, tehdy bylo vydáno stavební povolení na dostavbu areálu spočívající v přízemní přístavbě stávajícího autosalonu.
  • V říjnu 1998 bylo vydáno stavební povolení pro II. etapu dostavby areálu spočívající ve vybudování druhého nadzemního podlaží objektu, které mělo být využívané pro administrativu.
  • Následně bylo zjištěno, že stavebník zahájil rozšíření stavby a výstavbu třetího a čtvrtého nadzemního podlaží.
  • Toto navýšení mu bylo dodatečně povoleno v únoru 2006.
  • Stavebník bez povolení zahájil výstavbu dalších třech nadzemních podlaží.
  • Na nepovolenou výstavbu požádal v roce 2007 opět o vydání dodatečného povolení.
  • Toto řízení následně probíhalo až do roku 2019, kdy byla žádost o dodatečné povolení stavby zamítnuta.
  • Soudně se řešilo také vlastnictví pozemků. Nedostavěný objekt přitom chátral.

Foto ilustrační QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24