QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Slavný rodák Horníček bude mít pamětní desku na rodném domě v Plzni

11.02.2023 8:03

Herec, dramatik, spisovatel i režisér Miroslav Horníček je jeden z nejslavnějších plzeňských rodáků, od roku 1998 je čestným občanem města Plzně. Letos v únoru město Plzeň odhalí pamětní desku na jeho rodném domě. Tu už v západočeské metropoli tento slavný rodák jednou měl.

horníček wikipedia

„Pamětní desku Miroslavu Horníčkovi odhalíme 15. února, a to na domě v Karlově ulici, kde se pan Horníček narodil. Mám radost, že majitelé jeho rodného domu souhlasili,“ uvedla radní pro kulturu a památkovou péči Eliška Bartáková.

Plzeňané si ještě pamatují Divadlo Miroslava Horníčka v dnes již neexistujícím Domu kultury Inwest. Právě zde, na průčelí kulturního domu, měl Horníček i svoji pamětní desku. Odhalena byla v roce Horníčkova úmrtí. Jenže s demolicí kulturního domu v roce 2011 zmizela nejen deska, ale hlavně divadlo pojmenované po slavném rodákovi. Článek Bourá se divadlo Miroslava Horníčka z roku 2011 najdete ZDE.

O pár let později ještě skupina aktivistů bojovala o pojmenování nově budovaného plzeňského divadla po Horníčkovi. Vznikla dokonce petice, tehdejší primátor ale prosazoval pojmenování po Václavu Havlovi. Návrhů bylo více a velké dohady nakonec přinesly jednoduché pojmenování - Nové divadlo. V současné době v něm odkaz Horníčka, který působil na počátku kariéry v letech 1941–1945 v Městském divadlu v Plzni, žije. U malého sálu najdete foyer Miroslava Horníčka.

Málokdo ví, že po Horníčkovi je v Plzni pojmenován také park. Jedná se o plochu u budovy úřadu Městského obvodu Plzeň 3. V parku byla v listopadu 2004 odhalena Horníčkova busta.

Od poloviny února bude nově Horníčka připomínat i zmiňovaná pamětní deska na rodném domě. O umístění na rodný dům v Karlově ulici rozhodlo vedení města, stane se tak symbolicky na den výročí dvaceti let úmrtí Miroslava Horníčka.

„Výrobu pamětní desky zadalo město Plzeň renomovanému sochaři. Jde o pana Václava Fialu. Přijal naši nabídku a vytvořil pamětní desku, která vystihuje dílo Miroslava Horníčka, za což jsem velice ráda,“ uvedla dále Eliška Bartáková s tím, že je důležité, aby měl Miroslav Horníček ve svém rodišti něco trvalého.

Horníčka si město připomene i výstavou...

Výstava Tady jsem se narodil k poctě plzeňského rodáka Miroslava Horníčka se bude konat v mázhauzu plzeňské radnice na náměstí Republiky. Vernisáž výstavy proběhne 20. února,  navštívit ji budete moci až do 10. března 2023.

FOTO: ilustrační
Autor: J.Broukal – zdroj https://commons.wikimedia.org/

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24