QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni je asi 400 lidí bez domova. Město vyhlásilo sbírku, která zahřeje

06.12.2022 8:45

Máte bundu, spacák, čepici nebo rukavice navíc? Pro lidi bez domova přichází nejnáročnější období. Nocování venku může ohrožovat na životě. Plzeň proto vyhlásila sbírku. Každá rukavice pomůže.

5

„V Plzni žije zhruba 400 osob bez domova. Část z nich může v období mrazů trávit noc v noclehárně svatého Františka, který provozuje městská charita. Ta poskytuje i službu nízkoprahového denního centra s kapacitou 40 osob. I přesto, že lidé bez domova mohou přečkat noc na teplé židli v rámci navýšené kapacity Domova sv. Františka, je stále nedostatečná. Proto město připravuje každý rok několik zimních opatření. Letošní novinkou je městská sbírka Pomoc, která zahřeje, jejímž cílem je od veřejnosti získat jakékoliv vybavení, které pomůže lidem bez domova přečkat období nízkých teplot venku,“ vysvětlila radní pro oblast bytovou včetně sociálního začleňování Světlana Budková.

Co můžete darovat? „Potřebujeme pro lidi bez domova především bundy a kabáty, čepice, rukavice, teplé boty a ponožky, termoprádlo, zateplené kalhoty, spacáky, stany, alumatky a karimatky, ale i třeba šály či staré deky,“ uvedl Jakub Václavů, vedoucí oddělení sociálního začleňování odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování.

Kam darované věci odnést? Pomoc přijímají dvě sběrná místa. V centru Plzně se jedná o Univerzitní kavárnu Družba, Sedláčkova 19, druhým místem je sídlo Diecézní charity Plzeň, Cukrovarská 16.

Kdy? Sbírka s názvem Pomoc, která zahřeje probíhá od prosince a potrvá minimálně do konce února.

Město Plzeň každoročně připravuje sérii zimních opatření tak, aby co nejvíce lidí bez domova mělo možnost být v zimě v teple:

  • Plzeň poskytne dotaci 300 tisíc korun Městské charitě Plzeň na zaplacení lůžek na ubytovnách v případě, že je noclehárna sv. Františka plná, charita poté ubytuje osobu bez domova v jedné z komerčních ubytoven. Takto bude podpořeno 20 až 30 osob.
  • S lidmi bez domova naváže spolupráci další nezisková organizace Tady a Teď o. p. s., která je bude motivovat k tomu, aby si požádali o dávky na zaplacení ubytovny. Město tak, v ideálním případě, zaplatí dva měsíce ubytování, následně pak platby může hradit Úřad práce pomocí dávky pro lidi v hmotné nouzi. Tato spolupráce mezi magistrátem, charitou a Tady a Teď bude letos probíhat poprvé.
  • Poskytne dotaci 74 tisíc korun Diecézní charitě Plzeň, která provozuje humanitární sklad, na nákup vybavení, především stanů, spacáků a zateplených přístřešků, tzv. iglou.
  • Město poskytne dotaci organizaci Středisko křesťanské pomoci ve výši 890 tisíc korun na vytvoření zázemí, tzv. teplého stanu, ve kterém by v případě mrazivých nocí mohli lidé bez domova přespat. Kapacita stanu má být 50 až 70 osob. Stan bude umístěn v dolní části areálu DEPO2015. Tato dotace bude stačit na provoz v délce 14 dní.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24