Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu, začne se prodávat dětská obuv

18.01.2021 18:12

Vláda se na svém dalším zasedání dohodla, že znovu požádá poslance o prodloužení nouzového stavu. V úterý se začne prodávat další sortiment. Blatný připustil, že je v Čechách už britská varianta viru.

urad vlady blatny havliček

Vláda zasedala znovu 18. ledna. Od úterý se bude moci prodávat další sortiment, děti do škol zatím nepůjdou.

"Budeme apelovat na poslance, aby nouzový stav prodloužili. Z mého pohledu není žádná jiná alternativa. Jak se bude situace vyvíjet dál, samozřejmě uvidíme," uvedl vícepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček v pondělí 18. ledna po jednání vlády. Hamáček dále poukázal i na to, že ostatní evropské země jsou na tom podobně a také neustále zpříšňují opatření.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že nouzový stav je v současné době nutností a v ČR už je zřejmě britská varianta viru. "V České republice s největší pravděpodobností koluje už britská varianta viru. Také na tuto variantu působí vakcína, ale tento virus se šíří rychleji," řekl Blatný.

Kromě nouzového stavu se hovořilo o zajištění materiálu pro podávání vakcín, dále kompenzacích pro některé živnostníky například taxikáře a prodeje dalšího sortimentu. 

"Vláda dnes rozhodla, že s platností od 19. ledna umožní v rámci maloobchodního prodeje další výjimku ze základního sortimentu. Základní sortiment rozšiřujeme o následující zboží, a to papírnictví, sortiment dětského oblečení a dětské obuvi. Od 27. prosince se množí požadavky zejména mladých rodin, aby byla šance koupit malým dětem obuv a oblečení. Chápeme, že někteří lidé mohou mít problém s online prodejem, proto jsme toto umožnili," uvedl Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu.

Vláda také umožnila čerpání kompenzací taxikářům. "Zařadili jsme vozidla taxislužby do statusu mobilní provozny. Tito živnostníci budu moci čerpat 500 Kč za den kompenzační bonus," uvedl Havlíček s tím, že se vláda dohodla na dalších 2 podpůrných programů pro cestovní kanceláře.

Nástup dětí do škol vláda neřešila. Jasné, ale je, že děti budou ještě nějaký čas doma. "Dohodli jsme se, že zatím není vhodné, aby se zvyšoval počet tříd ve školách," uvedl ministr Blatný a dodal, že první určitě půjdou do škol deváťáci a maturanti.

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24