QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zámek v Trpístech se mimořádně otevře, připojí se k evropské Noci zámků

15.10.2022 15:54

Unikátní La Nuit des Châteaux (v překl. Noc zámků) rozzáří přes sto známých i neznámých zámků v pěti evropských městech. Vůbec poprvé se do této události zapojuje také Česká republika, a to konkrétně zámek v Trpístech na Plzeňsku.

Foto 1_zamek Trpisty_Lucie Robinson

Akce se bude konat v sobotu 22. října, od 18:00 do 22:00 hodin.

Unikátní světelná show oživí za doprovodu zvukových prvků nejen zámecký park, ale i interiéry, ve kterých vzniknou digitální a zvukové instalace ušité na míru prostorám zámku.

Venkovní instalace nabídnou takzvaný VJing - rozpohybované obrazy promítané na průčelí zámku a vznikající přímo na místě pod rukou umělce.

K vidění bude i další instalace - světelné ohniště nesoucí název Prométheus 4.0, dále barevné nasvícení zámku.

"Návštěvníci se mohou těšit také na projekci historických fotografií Trpíst a zajímavých míst v okolí. Dětem nabídneme výtvarnou dílnu Vlasty Andršové, kde si mohou vyrobit svoji malou světelnou instalaci a dosadit ji do vstupní haly zámku. V malém zámeckém butiku budou k zakoupení také speciální tašky s motivy odkazujícími k akci, které svítí ve tmě,” uvedl za pořadatel Jan Florian. 

Zámek v Trpístech bývá veřejnosti zpřístupněn pouze jednou do roka, a to v rámci místní pouti. Tato událost je druhou možností navštívit jinak uzavřený zámek.

Akce je součástí programu Západočeské baroko podpořeného Plzeňským krajem. Výtěžek z ní bude použit na další opravy a údržbu zámku v Trpístech.

Vstupné: 200 Kč, děti do 12 let zdarma

foto: Zámek Trpísty Lucie Robinson

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24