12.12.2024 18:57
12.12.2024 13:38
Na Čtyřce jsou nová parkovací stání. Obvod do nich investoval více než 1 milion korun
12.12.2024 12:11
V objektu v ulici Pod Všemi svatými v Plzni na Roudné vznikne evakuační středisko
S Andreou v kuchyni: Recept čokoládovo-jablečný moučník
Hledáte inspiraci, co upéct dobrého? Nemáte rádi suché moučníky? Pak jste tady správně. Je tady recept na výborný moučník, jak na něj vám poradí Andrea Motlíková.
Když už se pustím do pečení moučníku, tak nesmí být suchý a to tenhle opravdu není. Vyzkoušejte, když jsem ho zvládla já, tak vy určitě ;-)
Na přípravu budete potřebovat:
(množství je uvedeno na formu velkou cca 28-30cm nebo menší plech s vyšším okrajem 30x20 cm)
Korpus:
5 vajec
200g cukru krupice
1 vanilínový cukr
200ml rostlinného oleje
1 PL rumu
250g hladké mouky
30 g holandského kakaa
1 balení prášku do pečiva
špetka soli
Krém
6 jablek
100 ml vody
150 g krupicového cukru
3 lžíce rumu
100 g hořké čokolády
200 g másla
Poleva
100 g hořké čokolády
50 g másla
1 lžíce oleje
Postup přípravy:
Nejprve připravíme korpus. Vyšleháme vejce s cukry, pak přilijeme rum a olej. Dále k tomu prosejeme mouku, kakao, špetku soli a kypřící prášek. Vše vyšleháme dohladka. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180oC na cca 30 minut. Zkoušíme špejlí, zda je korpus propečený. Hotový korpus dáme vychladnout.
Jablka zbavíme jadřince, oloupeme, na nahrubo nastrouháme do kastrůlku, přilijeme vodu, rum a vsypeme cukr. Vaříme doměkka. Jablka rozmixujeme tyčovým mixérem a vmícháme máslo a čokoládu. Zahřejeme a necháme vše rozpustit. Odstavíme a necháme vychladnout.
Korpus rozřízneme podélně na poloviny, spodní opět upevníme do formy a horní díl rozdrobíme najemno do jablečné směsi. Vše důkladně promícháme a naneseme na korpus. Dobře uhladíme. Vložíme do lednice alespoň na hodinu a pak zalijeme čokoládovou polevou. Nejlepší bude, když moučník vrátíte do lednice a do druhého dne si ho nebudete všímat a necháte ho uležet. Ale postačí i tak 3-4 hodiny;-)
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno