Dlouhá debata zastupitelů: Kraj koupil městské lázně za 120 milionů korun

16.09.2022 15:09

Zastupitelé Plzeňského kraje odsouhlasili odkup budovy bývalých městských lázní na Denisově nábřeží. Debata byla ale opět dlouhá, přítomný byl i současný majitel Ital Cardoselli. V článku najdete aktuální fotky i vizualizace.

Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (4)
Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (4)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (3)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (1)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (2)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (6)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (5)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (7)Meststke lazne foto QAP 2022Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (8)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (9)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (10)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (12)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (11)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (13)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (14)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (15)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (16)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (17)Mestske lazne v Plzni chatraji _foto QAP 2022 (18)vizualizace 3vizualizace 4vizualizace6vizualizace

Krajští zastupitelé rozhodli o odkupu na svém mimořádném zasedání v pátek 16. září 2022. Jedná se o převod podílů společnosti TWB Praha, s.r.o., a jeho dalších tří společníků (Giuliapraga s.r.o., SKOŘEPKA INTERNATIONAL s.r.o. a PiGi Group s.r.o.) na Plzeňský kraj. Tím tak Plzeňský kraj získá objekt chátrajících městských lázní v Plzni.

Při dlouhém jednání zastupitelstva se debatovalo o ceně odkupu, opoziční krajští zastupitelé zjišťovali, jak dlouho současné vedení o odkupu jedná. Nakonec se ale ukázalo, že Josef Bernard začal jednat s majitelem lázní právě při jejich vládnutí. „Byl jsem pověřen jednáním už v bývalé koalici, proto jsem ty jednání se společností už rok a půl vedl,“ vysvětlil Josef Bernard.

Velmi dlouho zastupitelé debatovali i o stavu objektu. „Zaniklo tady, že je to kulturní památka. Buďme tedy kulturní, lázně jsou ostuda, je to hnusný. Moc prosím zastupitele, aby se vrátili k aspektům, které jsem zde jmenovala a aby nám architekt Soukup řekl k objektu svůj názor,“ sdělila zastupitelka Milada Emmerová.

Architekt Jan Soukup vysvětlil, co je na budově památkově chráněno. „Památkově je chráněná fasáda a velký sál toho bazénu. Jinak ne,“ řekl architekt a zároveň dodal, že i v památkově chráněném sále je možné vybourat původní bazén: „Bazén může být odstraněn, protože ten se už nebude takto používat.“

Budovu označil jako stavbu, která byla kdysi velmi dobře vybudována. „Byla vybudována ve 30. letech, je to železobetonový skelet. A i když je to označováno jako dezolát, je to tím, že je 30 let bez užívání a jednou za 40 let by se prostě mělo všechno v baráku vyměnit,“ sdělil Soukup s tím, že není pravda, že by se současný majitel vůbec o objekt nestaral: „14 let, co to vlastní, tak opravoval ty zásadní věci.“

Poté architekt upřesnil, že by po dokoupení nejdříve mělo začít s demoličními pracemi, aby se udělal geologický průzkum. „Dokud tam ty budovy jsou, není možné to dělat,“ podotkl architekt.  

Debaty se dotkly i výše financí, které pak po odkupu bude kraj řešit. Podle architekta není budova v tak špatném stavu, aby ihned vyžadovala nějaké zásahy. Je podle něj ale správné ihned udělat demolice a kvůli občanům začít řešit fasádu. „Mělo by se nejdříve začít s demoličními pracemi, aby se udělal geologický průzkum. Dokud tam ty budovy jsou, není to možné dělat. A okamžitě se mohou začít dělat fasády, na to je hotový projekt,“ uvedl architekt Soukup.

Nakonec zastupitelé pro projednání všech bodů s odkupem souhlasili a pověřili náměstka Josefa Bernarda pro oblast životního prostředí a zemědělství uzavřít smlouvu o převodu podílů společnosti TWB Praha, s.r.o. v termínu do 19. 10. 2022. Cena za dokup činí 120 milionů korun

„Po mnoha jednáních se nám podařilo dospět k dohodě na kupní ceně podílů společnosti TWB Praha s.r.o. v celkové výši 120 milionů korun. Dojednaná transakce je tak oproti znaleckému posudku, jenž uváděl obvyklou kupní cenu ve výši 140 milionů korun, nižší o 20 milionů, což je z hlediska koupě pro Plzeňský kraj unikátní možností jak tento soubor nemovitostí bývalých lázní získat,“  komentoval rozhodnutí zastupitelů náměstek hejtmana Josef Bernard.

Současný vlastník koupil objekt bývalých městských lázní v roce 2007 za 35 milionů korun. Město už ale o ně přislo dříve. V roce 1995 za primátora Zdeňka Proska realizovalo nevýhodnou transakci. Zastupitelé rozhodli o nepeněžitém vkladu do společnosti Inwest Shop. Firma ale zkrachovala a poté budovu získala společnost Amadeus. Právě od společnosti Amadeus koupil objekt současný italský majitel. Před tím byly ale lázně nabídnuty k prodeji městu, to je ale odmítlo kvůli vysoké ceně koupit.

A co nakonec v objektu bývalých městských lázních bude?

„Odkoupením bývalých lázní se našemu kraji otevírá prostor pro vybudování centra s velkou kulturní a společenskou hodnotou. Získáme tím de facto i více než dvojnásobný prostor oproti plánované nové budově Západočeské galerie pro její depozitář,“ uzavřel hejtman Rudolf Špoták.

Nově opravené prostory a přístavba by tak měly zajistit provoz a depozitáře pro ZČG, dále multifunkční sál, prostory pro talentované děti ze střediska RADOVÁNEK, skladové, výstavní a zkušební prostory pro folklórní soubory Plzeňského kraje, konferenční sály, prostory pro Environmentální centrum a prezentaci regionů Plzeňského kraje. Součástí nového komplexu by měla být také střešní kavárna, terasy, střešní zahrady a zelené střechy.

foto: QAP.cz vizualice Ateliér SOUKUP OPL ŠVEHLA s.r.o.


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24