QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Filmový festival Finále Plzeň je za rohem!

16.09.2022 10:07

Oblíbená přehlídka filmové, dokumentární, televizní, internetové a studentské tvorby nabídne celou řadu předpremiér a premiér očekávaných českých a koprodukčních filmů. Na co se můžete těšit?

sál Finále_ilustračka

Oblíbený filmový festival 35. Finále Plzeň se bude konat od pátku 23. do středy 28. září. Program festivalu bude plný novinek. „Diváci se mohou těšit na nový film Světlonoc režisérky Terezy Nvotové, koprodukční počin (ČR/ Rakousko) Zločin na hranicích režiséra Nikolause Leytnera, dokument Olgy Sommerové Michael Kocáb – rocker versus politik nebo drama Spolu režisérů Davida Laňky a Martina Mullera se Štěpánem Kozubem v hlavní roli autistického chlapce,“ řekla za organizátory Martina Kurfirstová a dodala: „V české premiéře se také představí zahajovací film Il Boemo režiséra Petra Václava, který bude před Finálem uveden na festivalu v San Sebastianu a Česká filmová a televizní akademie jej vybrala jako českého zástupce do boje o Oscary.“

Zajímavým zpestřením festivalu bude nesoutěžní sekce programu s názvem Německé kino. V rámci toho se budou promítat vybrané oceněné německé filmy za účasti tvůrců.

Jedním z filmů, které budou promítány, je Král Šumavy. Jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. Oba světy od sebe oddělují hluboké lesy Šumavy. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý Josef Hasil. Divoký kluk, který touží po svobodě a o politiku se vůbec nezajímá. Třídílná minisérie představí legendárního převaděče v režii Davida Ondříčka, na festivalu Finále mohou diváci zhlédnout její první díl. Tento film se natáčel v Plzeňském kraji. Více jsme informovali zde.

Vstupné je 100 korun za projekci. Program a vstupenky naleznete zde.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24