Hasiči měli o víkendu plné ruce práce. Vítr lámal stromy, padalo i telefonní vedení

13.03.2023 14:21

O víkendu 11. až 12. března panovalo větrné počasí po celém Plzeňském kraji. Hasiči měli plné ruce práce.

hasiči Merklín_0323
hasiči Merklín_0323hasiči SDH Nýrsko_0323hasiči SDH Nýrsko_03231

„Za víkend jsme měli 88 výjezdů k popadaným stromům do komunikací, třikrát poškozený sloup telefonního vedení, dvakrát poškozená plechová střecha a jednou uvolněné plastové obložení fasády,“ okomentoval větrný víkend Petr Poncar, mluvčí hasičů.

Hasiči zasahovali po celém kraji. Na Domažlicku například v Horšovském Týně. Plné ruce práce měly jednotky i na jižním Plzeňsku nebo Klatovsku.

Krušnou sobotu měla například jednotka dobrovolných hasičů z Merklína na jižním Plzeňsku. „V sobotu 11. března v 00:38 byl naší jednotce vyhlášen první z poplachů kvůli spadlému stromu na silnici mezi Zeměticemi a Čelákovy. Strom byl rozřezán motorovou pilou a silnice uklizena. Ve 03:00 vyjížděla naše jednotka k dalšímu spadlému stromu na komunikaci, tentokrát byl vyvrácený přes celou silnici mezi Otěšicemi a Roupovem. Strom byl rozřezán motorovou pilou a silnice zprůjezdněna a uklizena. V 05:43 byl již potřetí vyhlášen poplach kvůli vyvrácenému stromu, tentokráte na Srnčím vrchu přes silnici na Ptenín. Strom při pádu přetrhal telefonní kabel,“ uvádí JSDH Merklín.

V sobotu zasahovali hasiči například i v Nýrsku na Klatovsku. „Po 10. hodině jsme byli vysláni na technickou pomoc v našem městě Nýrsku (ul. Křižíkova), kde došlo k nalomení a naklonění telefonního sloupu z důvodu větrného počasí, které panovalo. My jsme po příjezdu a po provedeném průzkumu sloup zajistili navijákem na naší cisterně a zabránili tak k dalším škodám,“ uvádí Hasiči Nýrsko.

Výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Silný vítr bude v platnosti opět od zítřejšího dne. Aktuálně Český hydrometeorologický ústav uvádí v platnost výstrahu od 14.3.2023 16:00 do 15.3.2023 00:00. Platí pro celý Plzeňský kraj. „Během pondělí a noci na úterý očekáváme na severu a severovýchodě území nárazy větru kolem 65 km/h. V úterý během dne vítr přechodně zeslábne. V úterý večer a v první polovině noci na středu vítr při přechodu studené fronty opět krátkodobě zesílí a bude doprovázen nárazy kolem 20 m/s (70 km/h),“ uvádí ČHMÚ.

Foto JSDH Merklín, FB Hasiči Nýrsko

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24