QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak dopadla analýza provozu po spuštění plzeňského městského okruhu?

18.03.2023 14:10

Západní obchvat Plzně byl slavnostně otevřen před třemi týdny. Dle analýzy, kterou si nechalo vypracovat město Plzeň, zmizelo z centra Plzně díky novému okruhu desítky tisíc aut. 

otevření Městského okruhu_Plzeň_0223_QAP (6)

„Západní okruh dopravě v Plzni výrazně pomohl. Potvrzují to nejen čísla, ale i osobní zkušenosti řidičů, se kterými jsem měl možnost hovořit. Situaci v oblasti dopravy ve městě budeme dál sledovat a průběžně vyhodnocovat. Věřím, že trend, který se díky okruhu podařilo nastolit, ještě umocníme dalšími investicemi do dopravní infrastruktury,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Po obchvatu denně projede dle dat z detektorů zhruba 14,5 tisíce vozidel. Situace se dle vyjádření města nejvíce zlepšila na nejvytíženější Karlovarské ulici, po spuštění okruhu tam ubylo až 6 tisíc aut denně.

„Dostavba západní části městského okruhu přinesla očekávaný úbytek vozidel v Plzni. Obchvat je intenzivně využívaný od prvního dne otevření a čísla ukazují, že jeho obliba mezi řidiči stále roste. Nejvíce se odlehčilo Karlovarské ulici a pak také Skvrňanské. Z tohoto poklesu je pravděpodobné, že okruh výrazně ulevil i krajským silnicím na západ od Plzně,“ popsal situaci Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. 

Na Karlovarské na křižovatce U Družby je dle analýzy úbytek průjezdu vozidel o 15 procent denně, u křižovatky Pod Záhorskem pak 12 procent, tedy cca šest tisíc aut za den. Nejvíce aut projelo po okruhu mezi Košutkou a Radčicemi 20. února, tedy den po otevření, za 24 hodin to bylo téměř 17 tisíc vozidel. „V běžné pracovní dny použije okruh zhruba 14,5 tisíce vozidel, z toho je 1,5 tisíce nákladních, z nichž je 200 kamionů,“ vyjmenoval náměstek s tím, že o sobotách vyjede na obchvat cca 11,5 tisíce vozidel, o nedělích necelých 10 tisíc.

Foto ilustrační

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24