Jak dopadla policejní kontrola mysliveckých honů v Plzeňském kraji?

18.10.2022 11:45

Při mysliveckých honech je nutné dodržovat veškeré předpisy. Policie, tak jako každý rok, vyrazila začátkem října do terénu na kontrolu.

kontrola myslivců_1022_PČR (4)
kontrola myslivců_1022_PČR (4)kontrola myslivců_1022_PČR (1)kontrola myslivců_1022_PČR (2)kontrola myslivců_1022_PČR (3)kontrola myslivců_1022_PČR (5)

„Začátkem října se v Plzeňském kraji spustily kontroly mysliveckých honů a zatím se obešly bez porušení zákona. Další budou následovat v průběhu celé myslivecké sezóny,“ řekl Ondřej Hodan, mluvčí policie.

Při kontrolách se policie detailně věnuje zbraním, střelivu i platným dokladům. „Při kontrolách zbraní se policisté věnují technickému stavu zbraní. Zjišťují, zda zbraň nemá mechanické poškození nebo korozi a zaměřují se také na shodu výrobního čísla na zbrani s číslem v dokladech. V rámci kontroly střeliva je pro ně pak důležitá shoda s používanou zbraní a technický stav střeliva. Během lovu se zbraní musí mít každý myslivec u sebe platný zbrojní průkaz a průkaz zbraně, kdy tyto doklady je povinen na požádání předložit policejnímu orgánu,“ uvedl Ondřej Hodan s tím, že policisté provádějí i dechové zkoušky.

„V případě pozitivního výsledku se policisté řídí zákonem číslo 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, kdy na místě mohou uložit pokutu do 5 000 korun, ve správním řízení to může být až 50 000 korun. Pokud by se u přestupce v posledních třech letech jednalo o opakované provinění, hrozilo by mu odebrání všech zbraní i zbrojního průkazu,“ dodal Ondřej Hodan.

foto PČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24