QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak dopadla Tříkrálová sbírka? Výnos je nejvyšší v historii

13.02.2023 13:04

Tři krále se zapečetěnou pokladničkou Charity ČR bylo možné potkat od 1. do 15. ledna 2023. Ve stejném termínu byly rozmístěny kasičky také na veřejných místech. Kasičky jsou sečteny.

Tři králové_Stříbro_Martina Sihelská

Letošní výnos sbírky je zatím nevyšší v její dosavadní historii. „Sčítání letošního ročníku Tříkrálové sbírky je u konce. Štědří dárci letos věnovali na dobročinné účely celkem 161,3 milionů korun. Na této částce mají největší podíl charitní koledníci – ti do více než 26 400 pokladniček vykoledovali celkem 155 milionů korun. Peníze tradičně poputují na pomoc seniorům, lidem bez domova, nevyléčitelně nemocným nebo lidem ve složité životní situaci,“ informoval Jan Oulík, mluvčí Tříkrálové sbírky.

Diecéze Plzeňská (pod kterou sbírka v Plzeňském kraji probíhá) měla celkem 1440 kasiček. V těch se nacházela krásná částka 6 687 263 Kč. I na několika místech v Plzeňském kraji padl rekord. „Celkem 253 000 Kč vybrali tříkráloví koledníci v Rokycanech a okolí. Koledníci měli 90 kasiček. V loňském roce se v Rokycanech a okolí vybralo 249 700 Kč," uvedla mluvčí Rokycan.

„Dne 10. ledna proběhlo v zasedací síni Městského úřadu rozpečetění a počítání sbírky. V roce 2020 se vybrala tehdy rekordní suma 75 615 Kč, minulý rok jsme spočítali částku 71 359 Kč. Vzhledem k nelehké době jsme očekávali výsledek podobný loňskému. Letošní výtěžek nás ale v pozitivním smyslu ohromil! Vybrala se historicky nejvyšší částka ve výši 94 244 Kč,“ informoval o úspěchu Michal Hodek, místostarosta Blovic.

Kde peníze pomohou?
Peníze putují na centrální sbírkový účet. Odtud je výtěžek sbírky vždy rozdělován podle pevně daného klíče: 65 % vybraných prostředků se vrací místním Charitám, kde byly peníze vykoledovány, 15 % je určeno na velké „nadregionální“ projekty, desetina výtěžku směřuje na pomoc do zahraničí, 5 % využije na své projekty Charita Česká republika a 5 % tvoří režie sbírky. Například v Blovicích na Plzeňsku plánují pomoci lidem v nouzi, zejména rodinám s více dětmi a seniorům.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24