Jak na imunitu? Jaké vitamíny užívat na podzim? Radí odborník

14.10.2022 9:15

Sychravé podzimní počasí přináší i chřipky a nejrůznější virózy. V posledních dvou letech se přidal ještě covid. Jaké vitamíny preventivně užívat? A co nám pomůže v případě, že už nemocní jsme? O vitamínech a doplňcích stravy jsme si povídali s odborníkem Pavlem Trampotou.

1

V podzimním čase bychom se měli víc než kdy jindy věnovat svému zdraví, doplňování kvalitních vitamínů a minerálů. „Samozřejmě základ zdraví je kvalitní potrava, dostatek zeleniny a ovoce. Dnes už ale vypěstovaná zelenina a ovoce není to, co bývalo. Je tedy potřeba věnovat se doplňkům stravy. Těch je na trhu spousta, ale ne všechny jsou vhodné,“ říká majitel společnosti PT SERVIS Pavel Trampota.

Vitamín C, základní vitamín, díky kterému si udržujeme silnou imunitu a cítíme se zdravě. „Vitamín C je opravdu základ všeho. Pokud tento vitamín doplňuji pravidelně, je dobré v období nemoci navýšit dávku. Poslední dobou je moderní užívat liposomální vitamín C, který se lépe vstřebává. Dělá se většinou v tekuté nebo kapslové formě,“ vysvětluje odborník Pavel Trampota, který se více jak 25 let zabývá mimo jiné prodejem sportovní a doplňkové výživy.

Mezi další důležitou látku patří vitamín D, o kterém se poslední dobou hodně mluví právě v souvislosti s covidem. Označuje se jako vitamín D nebo vitamín D3. „Do těla se nám tento vitamín dostává slunečním svitem, kterého na podzim už tolik není. Tělo si udržuje hranici vitamínu D, kterou má většina lidí nízkou, proto je dobré vitamín D užívat i preventivně,“ říká Pavel Trampota a dodává: „Dobrou kombinací je vitamín D s vitamínem K2 a se zinkem. Zinek podporuje metabolické procesy v těle. My tuto kombinaci doporučujeme, jedná se o vůbec nejprodávanější kombinaci vitamínů.“

Poslední dva roky, které se nesou ve znamení covidu, se jako prevence dle Pavla Trampoty osvědčila látka Quercetin s kombinací Bromelainu. Quercetin je látka, která výrazně podporuje imunitu. Zejména v období covidu to bylo nedostatkové zboží, u nás zákazníci kromě tohoto produktu naleznou široký sortiment vitamínů C i D a dalších, v sortimentu máme i ayurvédské přípravky,“ říká majitel obchodu se zdravou výživou.

Jak podpořit tělo, které už s nemocí bojuje? „Když už člověk ví, že je pozitivní na covid a má problémy s dýcháním, osvědčila se nám látka Isoprinosine, která napomáhá okysličování krve. U nás je volně prodejná pod názvem Inosine, sportovci tuto látku používají už mnoho let,“ říká Pavel Trampota s tím, že když měl těžký průběh covidu, sám tento produkt užíval. „Také se nám i našim zákazníkům osvědčily tablety Kofhills, které se rozpouští v horké vodě. Je to takový bylinkový čaj založený na zázvoru, pepři, skořici a dalších látkách. Už když se napijete, cítíte, jak vás to energeticky nabudí.“

Vitamíny lze zakoupit prakticky na každém rohu. Jak ale poznáte, že jde o kvalitní výrobek? „Základním měřítkem kvality produktu je obsažená dávka vitamínu. Když si vybírám vitamín C, koukám na obsah v kapsli nebo tabletě, zjišťuji, jestli výrobek obsahuje výtažek z šípku a zda jsou tam další doplňující látky. Mám ozkoušené, že ne vždy platí, že značky s vysokou cenovkou, obsahují kvalitnější vitamíny,“ vysvětluje Pavel Trampota s tím, že například doporučená denní dávka vitamínu C je kolem 80 až 100 mg denně. Na prevenci tato dávka stačí, v momentě, kdy je člověk ale nastydlý, je lepší dávku zvýšit. „Když jsem nemocný já, mám osvědčený vitamín C s dávkou 1000 mg se šípkem, který používám v šokových dávkách klidně 3000 mg 3 x denně,“ dodává Pavel Trampota.

A jak je to s multivitamíny? Kvalitní multivitamín bývá složený tak, aby poměry látek byly ideální. Většina z nich však mívá u každé z obsažených látek různé procento z doporučených denních dávek, což stačí na prevenci, ale v momentě, kdy už je člověku ouvej, je lepší si dávkovat konkrétní vitamíny dle potřeby,“ radí Pavel Trampota.

PT SERVIS sídlí v Plzni Na Dlouhých 51, v prodejně nabízejí odborníci produkty pro všechny věkové kategorie, nejedná se ale jen o výživu a doplňky pro sportovce. Z nabídky zdravé výživy, vitamínů, minerálů nebo proteinů si vybere každý. „Na e-shopu máme aktivní chat, kde rádi s výběrem poradíme. Máme ale i zelenou linku, která je zdarma. V našich řadách jsou školení nutriční poradci, kteří s výběrem nejen vitamínů rádi poradí i v naší kamenné prodejně,“ uzavírá Pavel Trampota.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT