QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak správně zlikvidovat vánoční stromeček? Poradíme, jak na to

02.01.2023 8:21

Vánoce jsou za námi, nastává tak tradiční situace, kdy téměř každá domácnost řeší známou literární otázku: Kam s ním? Plastový stromek schováte do sklepa, ale co s živým stromkem, který už svůj úkol splnil?

stromky popelnice_ÚMO Plzeň 1

Někdo odstrojí stromek hned po Vánocích, nekdo na Tři krále, někdo ho má třeba až do Velikonoc. Kam s ním? Stromek můžete odvézt do nejbližšího sběrného dvora, nebo využít služeb svozu vánočních stromků ve vašem městě. 

Stromky je nutné kompletně odstrojit. Nevhazujte je do popelnic, zabere zbytečně místo. Sebrané stromky města štěpkují a použijí jako palivo. “Protože stromky čeká štěpkování a poté využití v teplárně jako palivo, je důležité z nich odstranit všechny ozdoby, háčky a podobně. Odstrojené stromky nesvazujte ani nebalte do kartonů či fólií. To totiž následné štěpkování komplikuje,” informuje město Rokycany své občany. Tato pravidla ale platí pro všechna města.

Svoz vánočních stromků v Plzni bude probíhat celý leden. “Vánoční stromky ukládejte vedle nádob na separované složky (barevné nádoby) nerozstříhané vcelku. Pravidelný svoz bude probíhat v období 6. až 31. ledna,” uvádí Čistá Plzeň.

V Domažlicích se budou vánoční stromky svážet dva dny v týdnu. “Svoz vánočních stromků začne po 10. lednu a je naplánovaný vždy na pondělky a čtvrtky. Odstrojené stromečky bez ozdob a háčků nechte ležet poblíž nádob na komunální odpad, nevhazujte je do nich. Další možností je odvézt stromek na sběrný dvůr do Jiráskovy ulice,” uvádí město Domažlice.

V Domažlicích jsou rozmístěny i velkoobjemové kontejnery. Do kontejnerů patří výhradně vánoční stromky a je zakázáno do nich ukládat jakýkoliv jiný odpad. Seznam stanovišť, která budou fungovat od 2.1.2023 do 18.1.2023:

  •  ul. Petrovická - parkoviště
  • ul. 28 října - horní část parkoviště
  • ul. Kosmonautů - u kontejnerů pod policií 
  • ul. Kosmonautů - u spodních garáží
  • ul. Palackého - u garáží ( rozvodna )
  • ul. Dvořákova - parkoviště
  • ul. Mánesova - křižovatka s ul. Kunešova
  • ul. Mánesova - u pošty č. 3
  • ul. Ladova - velké parkoviště        

Foto ÚMO Plzeň 1

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24