Koncipient advokátní kanceláře chtěl podplatit policistu. Nyní mu hrozí vězení

25.11.2022 10:31

Osmadvacetiletý koncipient nabídl policistovi peněžitou odměnu za neveřejné informace. Nyní muži hrozí vězení.

QAP - úvodní fotka

“Krajští kriminalisté odboru hospodářské kriminality zahájili trestní stíhání osmadvacetiletého muže, kterého obvinili ze spáchání zločinu podplacení. Toho se obviněný dopustil v červenci letošního roku, kdy jako koncipient advokátní kanceláře oslovil muže, o kterém věděl, že je příslušníkem bezpečnostního sboru Policie České republiky, s nabídkou úplatku ve formě peněžní odměny za to, že mu policista předá informace z neveřejných informačních systémů policie,” uvedla Dagmar Brožová, mluvčí policie.

Policista tuto nabídku oznámil svým přímým nadřízeným. “Během provádění úkonů došlo ke slíbení úplatku koncipientem a navrch tento úplatek v řádech tisíců korun koncipient policistovi poskytl. Policista samozřejmě peníze vydal v souladu s trestním řádem jakožto věc důležitou pro trestní řízení,” popsala Brožová.

Osmadvacetiletému muži hrozí vězení. “Na základě vyhodnocení prověřování, provedených úkonů a nashromážděných podkladů bylo rozhodnuto o zahájení trestního stíhání koncipienta. Hrozí mu trest odnětí svobody na jeden rok až šest let, propadnutí majetku nebo peněžitý trest. Už samotné nabídnutí úplatku naplňuje skutkovou podstatu zločinu podplacení. V případě, že pachatel nabídne, slíbí či poskytne úplatek úřední osobě, je trest přísnější,” doplnila Dagmar Brožová.

Foto ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24