Litice budou mít nejmodernější varovný systém. Funguje i jako obecní rozhlas

16.09.2022 18:08

V plzeňských Liticích již dlouhá léta velmi špatně fungoval obecní rozhlas a požadavky občanů na hlášení místního rozhlasu se množily. V Liticích nyní instalují rozhlas a nejmodernější varovný systém (VISO) v Plzni.

Litice rozhlas a varovny system (3)
Litice rozhlas a varovny system (3)Litice rozhlas a varovny system (1)Litice rozhlas a varovny system (2)Litice rozhlas a varovny system (4)Litice rozhlas a varovny system (5)Litice rozhlas a varovny system (6)

„Po marných pokusech předchozích vedení našeho obvodu vyřešit problém špatně fungujícího zastaralého systému, jsem se v tomto volebním období na tento problém zaměřil,“ vysvětluje místostarosta obvodu Plzeň 6 Litice Michal Hausner.

V těchto dnech se nový systém instaluje. „Výsledkem jednání byla dohoda s městem Plzeň na financování nového moderního informačního systému, který bude fungovat zároveň jako obecní rozhlas. S radním pro Smart Cities Vlastimilem Golou jsme našli společný zájem, i cestu, jak projekt financovat. Investice obvodu činila 500 000 korun, město investovalo 3 500 000 korun,“ doplnil Michal Hausner.

Plzeňský obvod 6 – Litice má tak nejmodernější varovný systém (VISO) v Plzni. Je to systém, který používá i moderní propojení přes IoT – Lorawan. „Umožňuje krizová hlášení i v případě selhaní jak sítě operátorů, tak přerušení dodávky elektrické energie. V případě vypadnutí některých hlásičů se systém automaticky nakonfiguruje tak, aby fungoval jako celek. Systém je připojen na pracoviště IZS v Plzni,“ upřesnil Vlastimil Gola, radní města Plzně pro Smart Cities.

 Skvělá spolupráce litického obvodu s odborem Smart City vyústila v tento pro Litice skvělý a důležitý krok. „Systém bude propojen i s Oddělením krizového řízení Magistrátu města Plzně MP a prostřednictvím hlásičů se budeme moci včas dozvídat o případných nebezpečích, která se k nám mohou blížit. Systém bude v oblasti bezpečnosti připravený, ale já doufám, že ho budeme využívat spíše jen pro informování občanů Litic o kulturních a jiných akcích a o dalších událostech na našem obvodu,“ uzavřel místostarosta Michal Hausner.

Foto: Archiv Michal Hausner

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24