QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Naši dárci jsou neskutečně solidární, říká primářka Transfuzního oddělení FN Plzeň

25.11.2022 13:48

S nadcházejícím adventním časem má mnoho lidí potřebu dělat dobré skutky častěji než jindy. Poslat do útulku pytel granulí, přispět do dobročinné sbírky nebo věnovat nepoužívané oblečení potřebným. Málokdy ale takový dobrý skutek může doopravdy zachránit život. Třeba jako darovat krev.

Šlechtová (4)
Šlechtová (4)TO tymVizualizace nové fasády TONová nabídka svačin pro dárcelogo FN PLZEN

Opravdu? Kolik vašich známých už někdy bylo darovat krev? A kolik z nich chodí pravidelně? To je ten pravý dobrý skutek. O plných i prázdných krevních skladech, o solidaritě a obětavosti, o velkých plazmatických centrech a novinkách na Transfuzním oddělení FN Plzeň jsme si povídali s jeho primářkou MUDr. Petrou Šlechtovou, MBA.

Paní primářko, jaké máte aktuálně stavy krevních zásob? Máte dostatek krve?

I když jsou někdy naše krevní sklady plné, nikdy nemůžeme být tak odvážní, abychom tvrdili, že máme krve dostatek. Krev je potřeba neustále, v jednom jediném okamžiku může být sklad plný a v druhém prázdný, jak jsme se v minulosti přesvědčili již mnohokrát.

Narážíte na nějaký konkrétní moment?

Každá větší nehoda může krevní zásoby vyprázdnit. Naše Transfuzní oddělení patří mezi největší transfuzní zařízení v České republice a zajišťujeme celé spektrum činností související s transfuzní problematikou. Plníme úkoly stanovené ministerstvem, směrnicemi a vedením nemocnice v souladu s legislativou, vyrábíme transfuzní přípravky a provádíme rutinní laboratorní vyšetřování. Poskytujeme i zvlášť specializované služby v rámci kraje a dodáváme krev více nemocnicím. Velká nehoda tak může ochromit provoz celé fakultní nemocnice a nedostatek krve ohrozit zdraví i život pacientů. Vzpomeňme si třeba na loňské vlakové neštěstí.

Jak potom takovou situaci řešíte?

Musíme dát vědět lidem, že se jedná o extrémní situaci. Samozřejmě využíváme sociální sítě, média. A musím říct, že naši dárci jsou v tomhle neskutečně solidární a pokud je krize, tak tu výzvu vyslyší a přijdou. Já vždy říkám, že jsou zlatí! Pak je to tedy velký nápor i na náš personál, ale i ten to dokáže zvládnout a já jsem na něj v takové chvíli opravdu hrdá.

V poslední době se rozmohla plazmatická centra, lákají dárce na vysoké odměny za odběry. Ohrožuje vás jejich provoz?

Neřekla bych, že přímo ohrožuje, ale rozhodně je to problém. Málokdo ví, že i naše Transfuzní oddělení provádí odběry krevní plazmy, nicméně i tento odběr je stejně jako odběr plné krve bezpříspěvkový. Za to ale máme ohromně šikovné a vždy pozitivně naladěné sestřičky a naprosto exkluzivní svačinu od našich borských kuchařů. A samozřejmě zde platí i veškeré výhody, které vyplývají ze zákoníku práce pro darování krve.

Jaký je tedy rozdíl mezi odběrem krevní plazmy a odběrem plné krve?

Plazma i krevní destičky (trombocyty) se odebírají přístrojově – technikou aferézy, přes periferní žílu na jedné horní končetině, na přístrojích zvaných separátory. Podle typu odběru je získávána potřebná část krve a ostatní součásti se vrací zpět do oběhu dárce. Tento odběr trvá zhruba 50 až 60 minut, odebíráme průměrně 650 ml. Při odběru plné krve dárci odebereme zhruba 450 ml krve a samotný odběr trvá maximálně 10 minut. Rozdíl je ale i v tom, jak plazmatická centra fungují v porovnání s námi. Zatímco my víme, kam vaše krev putuje a komu a kde pomůže v nejbližším možném místě a okamžiku, stejně jako plazma, odebraná u nás, slouží přímo pro potřeby pacientů nebo se zpracovává pro léčiva v ČR, lidská plazma z komerčních center se stává výchozí surovinou k výrobě léků pro ostatní státy EU.

Tento rok je pro Transfuzní oddělení poněkud výjimečný, borský pavilon prochází mnoha rekonstrukcemi a pro dárce připravujete zajímavé novinky, prozradíte nám víc?

Naše budova na Borech už je tak trochu babička, a tak si rozhodně změny zaslouží. Zatím jsme kompletně revitalizovali Středisko dárců krve, jednotlivé místnosti jsou modernější, došlo k regulaci vstupů, máme krásné nové bistro, úsporné osvětlení a mnoho dalšího. V těchto týdnech prakticky finišujeme a čeká nás pokládka koberce v prostorách evidence, a co je hlavní – na dárce bude čekat zcela nový nábytek včetně odběrových křesel. V brzké době se těšíme také na novou fasádu, která zmíněné revitalizace podtrhne. Zásadní pro nás, a především pro naše dárce, bylo na začátku roku spuštění rezervačního systému a zavedení větších a chutnějších svačin. Ne třeba zmiňovat, že obě služby si všichni moc pochvalují. Zkrátka – přijďte se podívat…

foto: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24