Noc vědců nabídne Plzeňanům nevšední zážitky

29.09.2022 9:11

V pátek 30. září bude Západočeská univerzita v Plzni hostit oblíbenou Noc vědců. Na návštěvníky čeká 18 expozic, které ukáží, že věda je nejen užitečná, ale i zábavná!

noc vědců_ilustračka_2022_ZČU

V prostorách technických fakult v kampusu na Borských polích bude v pátek od 18 do 22 hodin připraveno na 18 expozic. Hlavní myšlenkou letošního ročníku je poznávání světa všemi smysly. Expozice naleznete v přízemí Fakulty aplikovaných věd, Fakulty elektrotechnické a Fakulty strojní.

Na návštěvníky čeká virtuální realita, experimenty se zvukem nebo ukázky, kde bude potřeba zapojit hmat. Ve 21.30 hodin pak Noc vědců vyvrcholí videoprojekcí na budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, již umělci z této fakulty rovněž připravili. 

Simulátor padákového kluzáku na Fakultě elektrotechnické nabídne ve virtuální realitě svět z ptačí perspektivy. V expozici Jak můžeme cítit magnetické pole návštěvníci zjistí, že ačkoliv je magnetické pole všude kolem nás, naše smysly ho nezaznamenají. Na stanovišti Akustika na vlastní uši si zájemci vyzkouší moderní možnosti záznamu a zpracování zvuku. V expozici Kybernetický šestý smysl se seznámí s virtuálním dvojníkem Jana Amose Komenského. V expozici Jak snadno se necháme oklamat ukáže Fakulta ekonomická formou soutěže, jak mohou marketéři jednoduchými triky ošálit naše smysly a mysl, a upozorní na některé zajímavosti našeho nákupního chování.  Expozici si pro návštěvníky připravilo i Techmania Science Center.

Noc vědců probíhá v celém Plzeňském kraji, například ve Stříbře. "Noc vědců se bude konat i na náměstí ve Stříbře ve spolupráci s místními školami a městem. Návštěvníci si budou moci prohlédnout mobilní planetárium, ochutnat kometu či vyslechnout odbornou přednášku. Pokusy z fyziky, chemie nebo biologie předvedou studenti místních středních i základních škol," zve na akci Marek Česal ze Západočeské pobočky České astronomické společnosti.


 

Foto ilustrační ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24