QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nový trik podvodníků v Plzni - kontrolují okna! Dávejte si pozor!

01.06.2022 9:45

Senioři jsou oblíbeným cílem podvodníků a zlodějů. Důvěra a neznalost moderních technologií mnohdy usnadní těmto takzvaným šmejdům práci. Starosta ÚMO Plzeň 7 varuje před "kontrolou oken zdarma".

Senior_foto Pixabay

V poslední době se s podvody na seniory opět roztrhl pytel. Na podomní obchodníky upozorňuje ve spolupráci s městskou policií Rolando Arais, starosta městské části Plzeň 7 – Radčice. Podvodníci si pod záminkou kontroly oken a dveří vytipují byty nebo chtějí po lidech zálohy na práci, kterou nevykonají. Dejte si na tyto zloděje pozor, mohou se pohybovat po celém kraji!

podomnicipodvodnici

 

Pozor si dávejte i na internetu! Nesdílejte osobní údaje s lidmi, které neznáte. Příkladem takového podvodu z poslední doby je okradená seniorka ze Zbiroha. Ta důvěřovala dosud neznámým mužům a chtěla s nimi obchodovat s kryptoměnou. Zlodějům umožnila přístup do svého počítače, zaslala občanský průkaz a číslo platební karty. Celkově přišla o skoro 40 tisíc korun!

První kontakt přišel po té, co poškozená vyplnila své osobní údaje na internetových stránkách nabízejících obchod s kryptoměnou. „Ženu kontaktoval neznámý muž, aby na jeho mailovou adresu zaslala fotografii občanského průkazu a číslo platební karty, což žena učinila. Poté ji kontaktoval další muž, který ji navedl, jak nainstalovat do počítače aplikaci pro vzdálený přístup. O několik dní později z bankovního výpisu žena zjistila, že jí byla stržena platba kartou ve výši 13 124 korun,“ popisuje událost Dagmar Brožová, mluvčí policie.

Jednaosmdesátiletou ženu kontaktovali podvodníci ještě dvakrát. „Celková škoda v těchto třech případech byla vyčíslena na 39 747 korun. Policie po pachateli pátrá,“ dodala Brožová.

 

Policie České republiky apeluje na občany, aby byli obezřetní a zopakovala několik základních pravidel:

! nikomu po telefonu nesdělovat své osobní údaje
! neposílat na neznámé adresy a na neznámé internetové stránky kopie osobních dokladů, platebních karet nebo jiných písemností s osobními údaji
! nesdělovat nikomu přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a nepotvrzovat žádné notifikace v bankovních aplikacích po telefonickém rozhovoru nebo jiné komunikaci s neznámými osobami
! nereagovat na hovory z neznámých zahraničních telefonních čísel
! nezasílat finanční prostředky platebními službami (jako například Western Union, WorldRemit, PayPal) neznámým osobám
! neinstalovat si do počítačů či mobilních telefonů aplikace pro vzdálenou podporu (AnyDesk, Teamviewer atd.) a aplikace pro přístup směnáren virtuálních měn, pokud těmto aplikacím nerozumíte

foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24