QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Omezení vjezdu do centra či rekonstrukce divadla. Vedení Plzně odhalilo ambiciózní projekty

08.03.2023 14:05

Vedení města Plzně dnes představilo hlavní témata a projekty, jimž se chtějí do roku 2026 věnovat.

DSC00575

Ve vedení Plzně jsou zástupci čtyřkoalice ANO 2011, PRO Plzeň, České pirátské strany a STAN. Programové prohlášení koalice pro vedení města Plzně ve volebním období 2022 – 2026 bylo představeno ve středu 8. března. „Chceme deklarovat dobrou spolupráci této koalice. Jednání a hledání programových průsečíků bylo velmi přátelské, vždy jsme došli ke kompromisu. Chceme Plzeň moderní a vzdělanou. Budeme městem, které se bude chovat přívětivě pro všechny generace,“ řekl Roman Zarzycký, primátor města Plzně.

V programovém prohlášení se nachází celá řada zajímavých projektů. „Je pro mě priorita, postarat se o KD Peklo. Chceme se tuto památku pokusit revitalizovat, a to i za předpokladu, že na to neseženeme dotační tituly,“ prohlásil Roman Zarzycký. „Budeme také stavět novou halu pro sportovce na Borských polích. Dáváme k zadání studii na areál v Liticích, kde by měl vzniknout sportovně společenský areál pro sportovce, kteří na to čekají více než 28 let. Areál bude sloužit například pro americký fotbal či ragby,“ uvedl primátor.

„Největší důraz z hlediska rozvoje města klademe na dostupné bydlení a nájemné bydlení především. Prioritně vždy řešíme to, zda některý zastavitelný pozemek bude možné využít pro městskou výstavbu. Vytváříme přehledné transparentní podmínky pro investory, developery tady ve městě a metodiku pro nakládání s městským majetkem. To znamená, že se nebude dávat nic přímo jednomu investorovi, ale budeme usilovat o vypsání soutěže,“ řekl první náměstek primátora Pavel Bosák.

Plány má nové vedení města Plzně opravdu ambiciózní. Etapizovaná rekonstrukce DEPO2015, obnova dalších interiérů Adolfa Loose, revitalizace nábřeží řek Mže a Radbuzy, rozvoj vodovodní a kanalizační sítě, stovky městských nájemných bytů, zpřísnění podmínek pro regulaci hazardu ve městě, ale i zkapacitnění kruhového objezdu u Makra nebo omezení vjezdu automobilů do historického centra města.

„Ulic je vytipovaných více, jedná se zejména o západní stranu náměstí Republiky. Není to ale vůbec jednoduché, nejde jen o změnu dopravních značek. Musí se to provést tak, aby to mělo logiku a došlo skutečně ke zklidnění provozu. Muselo by dojít i ke stavebním úpravám. Chtěl bych, aby se to vyřešilo jako celek,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar. „Nechceme dělat jen restrikce, chceme se na to podívat konstrukčně. Měl by v této části náměstí vzniknout přívětivější prostor,“ doplnil Roman Zarzycký.

Zajímavé plány jsou i v oblasti kultury a památkové péče. Nové divadlo by mohlo být bezbariérové. „Připravuje se studie na zastřešení atria Nového divadla. Nově vzniklá plocha by sloužila jako výstavní plocha, zároveň by díky tomu bylo divadlo zpřístupněno bezbariérově,“ řekla radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková. „Mojí další prioritou je revitalizace ústřední budovy Knihovny města Plzně. Připravujeme již studii, která se týká zejména zprovoznění půdního prostoru a zároveň rekonstrukce vstupního prostoru,“ prozradila radní.

To ale není vše. V programovém prohlášení se také nachází plány na nové parkovací domy, nová nízkoprahová centra pro osoby bez domova, rozšíření míst s úsekovým měřením, městský holubník, stavební úpravy komunikací, rekonstrukce tramvajových tratí, rekonstrukce fontány před muzeem, úřad fungující jako e-shop a mnoho dalšího.

Je nutné mít na paměti, že se ve většině případů jedná prozatím jen o plány a vize. Doufejme, že se čtyřkoalici podaří tyto ambiciózní projekty ke spokojenosti Plzeňanů zrealizovat.

Foto ilustrační Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24