QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

PlzniTo je aplikace, která řeší problémy v Plzni. Znáte ji?

07.12.2022 9:41

Narazili jste na nepořádek, nefunkční veřejné osvětlení, černou skládku nebo třeba rozbitou lavičku? Nahlaste problém přes aplikaci PlzniTo.

4

Službu spustilo město v roce 2015 a úspěšně funguje dodnes. Aplikace dokonce v uplynulých dnech získala ocenění v soutěži Chytrá města. „Aplikace PlzniTo je velmi jednoduchý a efektivní způsob, jak nám Plzeňané mohou nahlásit závadu ve veřejném prostoru. Ocenění a uznání odborné veřejnosti mě velmi těší a vnímám ho jako potvrzení našich poznatků z praxe. Za každý podnět jsme samozřejmě moc rádi, protože i díky tomu můžeme společně s našimi občany udržovat v našem městě pořádek,“ řekl primátor Plzně Roman Zarzycký.

Za sedm let fungování aplikace nahlásili lidé přes 26 tisíc závad. „Nejčastěji lidé upozorňují na černé skládky, závady na chodnících, dopravních značeních nebo cyklostezkách. Často se objevují také upozornění na poškozené dětské prvky nebo nefunkční veřejné osvětlení,“ řekla Vladislava Smetanová, vedoucí Kontaktního centra Správy informačních technologií města Plzně.

Jak aplikace funguje? Aplikaci můžete mít v telefonu. Existuje ale i web, kde problém nahlásíte stejným způsobem. „Pokud někde vidím závadu, stačí ji vyfotit, nahrát do aplikace a krátce popsat. Místo se buď samo označí skrze aktivní GPS lokátor, nebo jej můžete označit v mapě. Hlášení obdrží pracovníci kontaktního centra, ti jej obratem předají kompetentním úředníkům, kteří začnou pracovat na odstranění problému. Občan tak vůbec nemusí řešit, na koho se obrátit. Zároveň nechybí zpětná vazba, ohlašovatel je informován také o průběhu řešení závady,“ popsal systém aplikace Daniel Kůs, radní města Plzeň.

To, že aplikace funguje, dokazují vyřešené problémy, které jsou na webu k vidění na mapě Plzně. Například vyřešený problém rozbité houpačky z webu:

Rozbitá houpačka na Hvězdě

Datum a čas - 5. 11. 2022

Adresa - Čermákova 16, 301 00 Plzeň 3, Česko

Kategorie - Dětská hřiště

Popis hlášení

Utržená houpačka na dětském hřišti na Hvězdě. Bylo by super ji i promazat. Děkujeme! :-)

Řešení

Kontaktní centrum - 7.11.2022 - předáno k řešení na ÚMO 3

Kontaktní centrum - 9.11.2022 - vyjádření ÚMO 3, Odbor dopravy a ŽP: Sedák houpačky byl opraven.

Aplikace neslouží k hlášení trestné činnosti (sprejování), narušování veřejného pořádku (rušení nočního klidu, pohyb nežádoucích osob), ohrožování mravnosti (prostituce), porušování pravidel silničního provozu (špatné parkování), aj. V těchto případech je potřeba se obrátit na tísňovou linku Městské policie Plzeň na telefonním čísle 156.

Foto ilustrační a plznito.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24