QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Primátor Zarzycký se ohradil proti postupu vlády ohledně Gigafactory

23.10.2022 12:00

Primátor města Plzně Roman Zarzycký zaslal otevřený dopis předsedovi vlády České republiky Petru Fialovi. Důvodem byl nesouhlas s tím, jak vláda komunikuje ve věci zvažovaného projektu Gigafactory v Líních u Plzně. 
 

CG0A0467

Definitivní rozhodnutí o výstavbě továrny na výrobu baterií do elektroaut by mělo být známo do konce tohoto roku. Vláda chce podniknout všechny potřebné kroky, aby gigafactory na záložním armádním letišti vznikla.

Obcím v okolí i vedení města Plzně se nelíbí, jakým způsobem s nimi Vláda ČR dosud jednala.

Primátor města Plzně Roman Zarzycký se proto rozhodl začít jednat. „Obrátil jsem se otevřeným dopisem na premiéra Petra Fialu, abych vyjádřil nesouhlas s tím, jak dosud Vláda ČR přistupuje k městu Plzni ve věci Gigafactory. Vyzval jsem pana premiéra, aby komunikaci v tomto směru přehodnotil a vnímal nás jako rovnocenného partnera. Jsem přesvědčen, že ve chvíli, kdy už v médiích kolují informace o obsahu stanoviska Armády ČR k potřebnosti letiště Líně, by se vláda měla k věci postavit čelem, a stanovisko armády zveřejnit a odůvodnit, pokud rozhodla v rozporu s ním. Zároveň nerozumím tomu, proč dosud vláda neiniciovala jednání o dodávkách vody pro projekt z Vodárny Plzeň, které se pro stavbu Gigafactory ukazují jako zcela zásadní. Stojíme za našimi občany,” uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Za stávajících okolností, kdy město Plzeň není detailně, včas a transparentně informováno o celém záměru, a kdy drtivá většina občanů se záměrem nesouhlasí, hodlá Zarzycký z pozice primátora využít všech zákonných možností a pravomocí, jak výstavbu Gigafactory na úkor stávajícího letiště Líně zastavit. "Vážený pane premiére, žádám Vás tímto, abyste přehodnotil jednání a komunikaci vlády v otázce výstavby Gigafactory. Jsem přesvědčen, že současný stav, kdy je projekt doprovázen značnou neinformovaností dotčených stran a mnoha spekulacemi, neprospívá nikomu," dodal závěrem Zarzycký.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24