QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sokolnictví získává na Rokycansku své příznivce - FOTKY

08.12.2022 7:31

Sokolnické středisko Rokycany má aktuálně 15 členů. Tento koníček vzbudil v letošním roce zájem veřejnosti. Z toho má Pavel Moulis, vedoucí sokolnického střediska radost a hodnotí rok 2022 jako úspěšný.

Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (6)
Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (6)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (1)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (3)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (4)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (5)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (7)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (8)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (9)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (10)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (11)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (12)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (13)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (14)Karel Brož_sokolníci_Rokycansko (15)Karel Brož_sokolnické setkání_Rokycansko (14)

„Dravci, jejich páni, lovečtí psi a zájemci z řad veřejnosti. Taková byla atmosféra sokolnických setkání. Díky spolupráci myslivců, sokolníků a ochránců přírody, kteří akce organizačně zajišťovali, se podařilo představit tento zajímavý koníček veřejnosti, získat nové zájemce i pořídit zdařilé fotografie díky účasti Karla Brože,“ popsal atmosféru sokolnických setkání a výcvikových dnů, které se v průběhu roku 2022 uskutečnily pod hlavičkou rokycanského sokolnického střediska Pavel Moulis.

To poslední letošní setkání sokolníků se konalo neděli 4. prosince. „Setkání, které představilo tento zvláštní způsob lovu, se uskutečnilo opět ve Volduchách nedaleko Rokycan. Počasí nebylo úplně ideální,“ popsal setkání Pavel Moulis, vedoucí sokolnického střediska Rokycany.

V letošním roce se našli i zvědavci z řad veřejnosti, kteří si sokolnické setkání nenechali ujít. „Dravci v blízkosti člověka vzbuzují pozornost a respekt nejen samotných sokolníků, ale i přihlížejících. Myslivecký spolek Volduchy, kde se tradičně sokolnické lovy konají, není spolkem ledajakým. Kromě sokolníků zde své zázemí najdou i kynologové pro své akce. Spolek má téměř patnáct členů a hospodaří na více než osmi stech hektarech. Nutno podotknout, že se o honitbu starají více než příkladně a rádi by pokračovali minimálně i v dalších deseti letech,“ řekl Pavel Moulis.

Z výcvikových setkání, které se uskutečnili v roce 2022 má vedoucí sokolníků radost. „Výcviková sokolnická setkání splnila své poslání. Nejen, že sokolnictví prezentovala jako nehmotné dědictví UNESCO, ale zároveň byla i setkáním lidí se stejným zájmem. Současně je třeba poděkovat mysliveckým společnostem, v jejichž honitbách tyto akce probíhaly a těšit se, že příští rok se opět setkáme,“ uzavřel Pavel Moulis.

Foto Karel Brož

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24