Správci městských rybníků varují: Pozor na to, kde bruslíte!

19.12.2022 7:35

Mrazy jsou tu, zima o sobě dává pořádně vědět a mnoho lidí se těší, až se objeví na rybnících led, aby mohli vytáhnout brusle a vyrazit vstříc zimním radovánkám. Bruslení na rybnících ale nemusí být vždy bezpečné.

Bolevák led_foto MMP RadkaŽÁKOVÁ

Správci městských rybníků varují před úskalím tenkého ledu. „Doba, kdy se z Boleváku v zimě těžily vagony tlustého ledu k chlazení piva je dávno pryč. I ostatní naše rybníky v posledních letech zamrzají jen zřídka a led bývá tenčí. Síla ledu se během zimy neustále mění. V Boleváku může být led nestabilní i vzhledem ke stále stoupající hladině. Hlavně první led, který láká zejména děti, bývá zrádný. Na bezpečnost by proto měli myslet hlavně rodiče a zbytečně neriskovat chůzí po ledě,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí, do jehož gesce spadá i oblast Boleveckých rybníků.

Varování samozřejmě platí pro všechny vodní plochy, ne jen pro plzeňské rybníky. Pro bezpečné bruslení ve více lidech je třeba minimálně 18 centimetrů silný led, který se vytvoří až po několika dnech trvajícím mrazu s teplotami – 15 stupňů Celsia či nižšími. V případě, že je led pokrytý sněhem, promrzá pomaleji, a navíc v něm nejsou vidět praskliny či jiné anomálie. Z důvodu bezpečnosti by nikdo neměl vstupovat na led, když je sám. Právě přítomnost další osoby může být pro případnou záchranu klíčová.

Pokud chcete bruslit už nyní, můžete vyzkoušet například jednu z umělých ledových ploch. O té, kterou mají ve Zbirohu, jsme informovali zde. O té v Nýřanech se dočtete zde.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24